På vej mod en renere energiforsyning

Fremtiden vil kræve, at vi effektivt og billigt kan gemme energi fra vedvarende energikilder som vind og sol. Brint, elektrolyse og syntetiske brændstoffer er løsningen.
Fremtiden vil kræve, at vi effektivt og billigt kan gemme energi fra vedvarende energikilder som vind og sol. Brint, elektrolyse og syntetiske brændstoffer er løsningen.
Projektbeskrivelse
"Fremtiden vil kræve, at vi effektivt og billigt kan gemme energi fra vedvarende energikilder som vind og sol. Brint, elektrolyse og syntetiske brændstoffer er løsningen. Lagring af energi fra miljørigtige energikilder er en samfundsmæssig udfordring, og behovet for løsninger stiger i takt med, at sol- og vindenergi udgør en stadig større del af energiproduktionen. Fremstilling af brint ved elektrolyse er en gennemprøvet teknologi, der kan forbedre effektivitet og reducere pro- duktionsomkostninger. Projektets vigtigste mål er at bringe elektrolyseteknologi videre for at udbygge Danmarks førende rolle inden for miljørigtig energiteknologi, fx ved fuld opgradering af biogas til naturgas. Der er fokus på både materialeteknologi og elektrokemi: forskning i elektrokatalytiske overflader skal udvikle effektive, langtidsholdbare elektroder, der kan fremstilles ved skalerbare og billige synteseprocesser uden brug af ædelmetaller. Endvidere skal elektrolysen demonstreres i et design, der kan skaleres til lagring af energi"
Resultater
Lagring af energi fra miljørigtige energikilder er en samfundsmæssig udfordring, og behovet for løsninger stiger i takt med, at sol- og vindenergi udgør en stadig større del af energiproduktionen. Fremstilling af brint ved elektrolyse er en gennemprøvet teknologi, der kan forbedre effektivitet og reducere produktionsomkostninger. Projektets vigtigste mål var at bringe elektrolyseteknologi videre for at udbygge Danmarks førende rolle inden for miljørigtig energiteknologi, fx ved fuld opgradering af biogas til naturgas. Der var fokus på både materialeteknologi og elektrokemi: forskning i elektrokatalytiske overflader skulle udvikle effektive, langtidsholdbare elektroder, der kan fremstilles ved skalerbare og billige synteseprocesser uden brug af ædelmetaller. Endvidere blev elektrolysen demonstreret i et design, der kan skaleres til lagring af energi.

Key figures

Periode:
2011 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
12,00 mio.
Støttebeløb:
12,00 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
24,00 mio.

Kategori

Oprindelig title
På vej mod en renere energiforsyning
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
HTF-0005

Deltagere

Aarhus Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Siemens A/S
Green Hydrogen Systems A/S
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Lars Yde
Adresse

Birk Centerpark 40
DK-7400 Herning

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk