Plastsolceller: solenergi til elektrisk strøm

Plastiksolceller har mange fordele i sammenligning med eksisterende teknologier, men for at disse kan kommercialiseres skal der yderligere udvikling til. Projektet omhandler effektivitet, stabilitet og rulle-til-rulle produktion af plastsolceller.
Det videnskabelige resultat af projektet er en dybt forståelse af hvordan samspillet mellem materialer og proces er afgørende for solcellens egenskaber. Denne forståelse er anvendt til at udvikle, demonstrere og industrialisere den første generation plastsolceller, og til at etablere det videnskabelige fundament for næste generation.
Projektbeskrivelse
Plastiksolceller omdanner solens energi til elektrisk energi og har mange fordele i sammenligning med eksisterende teknologier. De er hurtige og billige at fremstille, har et lavt termisk budget samt muligheden for at kunne fremstilles mekanisk fleksible. På Risø er der opbygget en bred ekspertise inden for palstiksolceller med specielt fokus på de indgående materialers fremstilling/egenskaber, plastiksolcellernes stabilitet og emtoder til fremstilling under industrielle betingelser. Der er således på Risø DTU opbygget en proceslinie, hvor plastiksolceller kan fremstilles ved hjælp af mange trykteknikker og testes under kontrollerede betingelser. Isoleret set har der for plastsolcelleteknologien været en dokumenteret energiomsætingsydelse på 5%, levetider under accelererede betingelser på 10.000 timer (hvilket svarer til mange år under normale betingelser) samt fremstilling af store plastiksolcellemoduler på 0.1 kvadratmeter ved trykning. Endnu har ingen realiseret kombinationen af alle tre (eller bare to) nævnte faktorer, da det er en problemstilling af betragtelig kompleksitet. Den på Risø DTU opbyggede platform er af en sådan størrelse (15 mandeår årligt), at denne problemstilling med rimelighed kan forventes løst. Projektets sigte er at forene og forstå samspillet mellem ydelse, stabilitet og proces. Netop dette er en grundlæggende forudsætning for at plastiksolcelleteknologien kan komme i kommerciel produktion og yde et bridrag til den samlede vedvarende energiproduktion.
Resultater

Det videnskabelige resultat af projektet er en dybt forståelse af hvordan samspillet mellem materialer og proces er afgørende for solcellens egenskaber. Denne forståelse er anvendt til at udvikle, demonstrere og industrialisere den første generation plastsolceller, og til at etablere det videnskabelige fundament for næste generation, som i modsætning til første generation ikke gør brug af vakuum, indium og farlige opløsningsmidler. Disse næste generations solceller er udviklet specielt til net-tilsluttet el produktion. Projektets kommercielle resultat er: 8 patentansøgninger, 1 brugsmodelbeskyttelse og lancering af nye produkter i 3 danske virksomheder. Det videnskabelige resultat er 1 PhDer, 1 postdoc og 85 peer reviewed publikationer, flere af dem højt citerede. Projektets resultater er stærkt medvirkende til ny 32 F&U-projekter samt 5 videnskabelige priser.

Key figures

Periode:
2008 - 2013
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
9,70 mio.
Støttebeløb:
15,00 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
24,69 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
ENMI 2104-07-0022

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
MEKOPRINT A/S
SP GROUP A/S
Eniig a.m.b.a.

Kontakt

Kontakperson
Krebs, Frederik Christian
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Risø Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi (Risø DTU). Program for Solenergi
Frederiksborgvej 399, Bygning 124
DK-4000 Roskilde
www.risoe.dtu.dk
Krebs, Frederik Christian , 46774799, frkr@risoe.dtu.dk
Øvr. Partnere: Mekoprint A/S; SP Group A/S; EnergiMidt A/S

Email
frkr@dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk