Udvikling af et nyt membrankoncept til biogasopgradering

Danmark har et stort ubrugt potentiale i forbindelse med biogas. Biogas er en billig kilde til vedvarende energi, som kan bidrage med at nedbringe CO2-udslip og øge Danmarks uafhængighed i energiforsyning. Biogasproduktionen vil blive markant øget i fremtiden i takt med at gødning fra landbruget udnyttes. I denne forbindelse er der behov for at opg
Projektbeskrivelse

Ved hjælp af almindeligt kendte plastproduktionsteknologier kan man fremstille membranmoduler, der kan bruges til opgradering af biogas til naturgaskvalitet. Det viser et udviklingsprojekt, som Teknologisk Institut og Totax plastic står bag.

Opgradering af biogas, hvor indholdet af CO2 fjernes ved hjælp af membranteknologi, har fordele og ulemper på samme måde som de fleste andre opgraderingsteknologier.

Fordelene ved den membranteknologi, som udvikles på Teknologisk Institut, består hovedsaligt i at kunne fremstille modulbaserede membraner ved hjælp af velkendt produktionsteknologi fra kommercielt tilgængeligt polymermateriale. Det er blandt andet med til at holde den samlede produktionspris på et minimum.

En anden fordel er, at membranens gasselektivitet kan øges ved at indlejre zeoliter i polymermaterialet. Zeoliter er populært sagt en slags molekylesi, som dermed gør det sværere for metan at finde vej igennem membranen. I mange år har man forsøgt at producere rene zeolitmembraner til blandt andet gasseparation, men produktionen er dyr, og membranerne er ofte meget svære at få fejlfri. På Teknologisk Institut udvikles en teknologi, hvor man kombinerer polymerens gode egenskaber med zeoliternes høje selektivitet til et samlet membranmateriale.

Resultater

Danmark har et enormt potentiale i at anvende biogas som en kilde til vedvarende energi. Biogas indeholder dog normalt 30% CO2, hvilket betyder, at det er vanskeligt om ikke umuligt at anvende i det danske gasnet. For at kunne anvende biogassen, skal CO2-en fjernes i en proces kaldet biogasopgradering. Blandt de eksisterende teknologier til biogasopgradering er membran-gasseparation særlig økonomisk. Teknologisk Institut har for nylig udviklet en metode til at fremstille membrane til gasseparation som anvender zeolitpartikler som additiv. Denne metode er i stand til at frembringe en tæt forbindelse mellem zeolit og polymer, hvilket gør membranen særlig god til at separere CO2 fra biogas. En særlig zeolittype, DD3R, er for kun lige for nyligt blevet opdaget at kunne øge CO2-fjernelsen endnu mere. Disse 2 nye udviklingsfronter ved Teknologisk Institut kombineres i dette projekt med en banebrydende løsning fra Totax Plastic A/S der har indsendt en patentansøgning på en billig måde til at lave gasseparationsmembraner. Dette samarbejde i projektet har til mål at fremstille en membranenhed der er i stand til at fjerne CO2 fra biogas og kan konkurrere med den eksisterende teknologi.

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,72 mio.
Støttebeløb:
1,51 mio.
Støtteprocent:
68 %
Projektbudget:
2,24 mio.

Kategori

Program
ForskNG
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
10694

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 1.38 mio. 0.66 mio.
Teknologisk Institut 1.38 mio. 0.66 mio.
Totax A/S 0.13 mio. 0.06 mio.
Totax A/S 0.13 mio. 0.06 mio.

Kontakt

Kontakperson
Christiansen, Jens
Adresse

Teknologisk Institut
Gregersensvej 3
DK-2630 Taastrup
Christiansen, Jens , 72202498, jens.christiansen@teknologisk.dk
Øvr. Partnere: Totax A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk