Forstudie - næste generation af højeffektive affaldsforbrændingsovne

Institut for Kemiteknik (DTU Kemiteknik)
Projektet har til formål at undersøge og dokumentere behovet for en PSO-2011 ansøgning vedr. øget elvirkningsgrad i anlæg fyret med affald på rist. (Energi 10)
Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at undersøge og dokumentere behovet for en PSO-2011 ansøgning vedr. øget elvirkningsgrad i anlæg fyret med affald på rist.

Resultater

Nærværende projekt er et forstudie, der har haft til formål at undersøge og dokumentere potentialet i at binde flygtige elementer som K, Na, S, og Cl via interaktioner med askedannede elementer som Al, Si, Ca, Mg og Ti direkte i brændselslaget. Det vil give lavere koncentrationer af korrosive komponenter på overhederrørene i kedlen, og derved vil det være muligt at øge temperaturen og hæve elvirkningsgraden. Baseret på tidligere studier af frigivelse af flygtige elementer fra biomasse og et antal velkarakteriserede affaldsfraktioner er det dokumenteret, at indbinding i brændselslaget absolut er en mulighed. En anden mulig måde at beskytte overhederne på er den såkaldte slag-tap overheder, hvor man bevidst bygger et tykt lag slagge op på overhederne, så den beskytter mod korrosion. Det har vist sig overordentligt effektivt i halmfyrede kedler, men aske fra affaldsforbrænding indeholder store mængder sulfat og adskiller sig således fra halmaske, hvor silikat er dominerende. Projektet har vist, at der er store perspektiver i teknologien, men at der er behov for yderligere undersøgelser, før affaldsforbrændingsanlæg kan udstyres med slag-tap overhedere. (Forskning i Bioenergi, Brint og Brændselsceller, nr. 35 marts 2011)

Key figures

Periode:
2010 - 2010
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,00 mio.
Støttebeløb:
0,50 mio.
Støtteprocent:
100 %
Projektbudget:
0,50 mio.

Kategori

Oprindelig title
Forstudie - næste generation af højeffektive affaldsforbrændingsovne
Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
10487

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Frandsen, Flemming J.
Adresse
Danmarks Tekniske Universitet
Søltofts Plads, Bygning 229
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.kt.dtu.dk
Tlf. 45252883
Email
ff@kt.dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk