Røntgenanalyse af CO2-neutrale brændsler. Tillægsansøgning til PSO 5075

Denne projektansøgning er en tillægsansøgning til det igangværende PSO 5075 'CO2-neutrale brændslers anvendelighed i kraftværkskedler'. Formålet er at afprøve røntgenmetoden på de brændsler, der er defineret og i indsamlet i PSO 5075.
Projektbeskrivelse
Denne projektansøgning er en tillægsansøgning til det igangværende PSO 5075 'CO2-neutrale brændslers anvendelighed i kraftværkskedler'. Formålet er at afprøve røntgenmetoden på de brændsler, der er defineret og i indsamlet i PSO 5075. I dette projekt undersøges, om røntgenmetoden på længere sigt kan indgå som et alternativ eller helt erstatte nogle af de nuværende standardiserede analysemetoder. Projektet skal være med til at støtte det arbejde, der i dag udføres for at udvikle nye, hurtige og billige analysemetoder. Analysemetoderne bliver aktuelle i forbindelse med karakterisering af de forskelligartede affaldsfraktioner, der på sigt forventes at indgå i kraftværkernes brændselsvalg, når den internationale handel med CO2-neutrale brændsler udvikles, og en udvidelse af kraftværkernes brændselsspekter bliver økonomisk og miljømæssigt interessant
Resultater

Røntgenanalysen er en betinget brugbar metode til karakterisering af biomasse og aske fra biomasse. Mest iøjnefaldende er en konsekvent stor afvigelse ved analyseværdierne for grundstoffet silicium. Her observeres en signifikant til referencemetodens (ICP-OES) resultater. Årsagen hertil er ikke afklaret, men bør undersøges nærmere. Ved de lette grundstoffer (atomnr. Z.11) er detektionsgrænsen relativ høj, så her øges usikkerheden. Ellers ses en god overensstemmelse mellem referencemetoden og røntgenmetoderne EDXRF og WDXRF.

Key figures

Periode:
2005 - 2008
Bevillingsår:
2005
Egen finansiering:
0,60 mio.
Støttebeløb:
0,57 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
1,17 mio.

Kategori

Oprindelig title
Røntgenanalyse af CO2-neutrale brændsler. Tillægsansøgning til PSO 5075
Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
5773

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Friis Hansen, Ken
Adresse
Teknologisk Institut. Industri og Energi
Kongsvang Alle 29
DK-8000 Århus C, Denmark
Friis Hansen, Ken , 72201330, ken.friis.hansen@teknologisk.dk
Øvr. Partnere:

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk