Energisyndere i lavenergibyggeri

Idé: At udvikle en metode, der kan gøre Be10 til et værktøj, der kan anvendes til at identificere energisyndere i lavenergibyggeri og som kan medvirke til at sikre, at lavenergibyggeri reelt performer som lavenergibyggeri.
Projekt 345-002 er relevant både i relation til den eksisterende (nyere) bygningsmasse og i relation til nybyggeri. Resultaterne er opnået i tre spor. Her er resultater for spor 1 og spor 3 og spor 2 afsluttes i løbet af efteråret 2015, men projektet betragtes som afsluttet.
Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at sikre at lavenergibyggeri reelt performer som lavenergibyggeri ved at udvikle ny viden og metoder, som kan motivere til og gøre det lettere at fokusere på reelt at reducere bygningers faktiske energiforbrug.

Værktøjer og metoder vil bidrage til, at Be10 kan anvendes i relation til bygningers faktiske energiforbrug (sådan at Be10 ikke kun har status som et ’teoretisk’ værktøj).

Projektet vil belyse årsagerne til underestimeringen af det forventede energiforbrug og få identificeret de områder, der skal være mest fokus på for reelt at sikre de ønskede lave energibehov. Resultatet af projektet vil blive et vigtigt redskab for fremadrettet at opnå af overensstemmelse mellem beregnet og faktisk energiforbrug og ikke mindst, for at kunne tydeliggøre overfor byggeriets parter, hvilke parametre, der er af særlig betydning herfor. Det er desuden målet at synliggøre overfor bygherrerne, hvilke parametre de selv kan have indflydelse på for minimering af energibehovet efter ibrugtagning af bygningen.

Da fejlene i forhold til energieffektivitet kan relateres til alle byggeriets faser inkl. driftsfasen (jf. ovenfor) skal værktøjer, vejledninger og metoder individuelt eller i sammenhæng kunne adressere flere problemstillinger i byggeriets faser og være relevante for flere væsentlige nøgleaktører, dvs. bygherrer, bygningsejere, projekterende, udførende, driftsfolk, lejere og brugere.

Projektet vil (i første omgang) fokusere på kommunale bygninger (og renoverings- og nybyggerier). (Projektet kan senere udvides til at omfatte private kontorbyggerier, den private boligmasse, mv.)

Resultater

Projekt 345-002 er relevant både i relation til den eksisterende (nyere) bygningsmasse og i relation til nybyggeri.

 

Projektet har i spor 1 udviklet et værktøj/metode, der giver mulighed for to ting: At udarbejde mere realistiske estimater af en bygnings energiforbrug i projekteringsfasen. Hermed er det mere sandsynligt, at krav til en bygnings faktiske energiforbrug kan blive indskrevet i udbuddet/kravspecifikationerne. Et sådant krav vil motivere alle parter til fokusere mere på energieffektivitet (dette er jf. konklusionerne fra 344-035 ikke tilfældet i dag!).

 

Endvidere kan værktøjet/metoden identificere de forhold/parametre, som er mest i kritiske i forhold til energiforbruget (allerede i projekteringsfasen). Dette kan motivere til stærkere fokus på energioptimering i design- og projekteringsfasen, samt give projekterende, udførende (og driftsfolk) indblik, hvad der er særligt kritisk for at opnå energieffektivitet. (Det er forskellige forhold/parametre, der er kritiske i forskellige bygninger.)

 

At udarbejde en postanalyse, der med udgangspunkt i Be10 (eller Be06) beregningen samt vejrdata fra den pågældende lokation (GPS), CTS data og eksisterende forbrugsdata, kan identificere/forklare afvigelser (potentielle energisyndere) og hermed åbne op at identificere lavt hængende energibesparelser (samt at stille mere konkrete krav i forhold til energiforbrug til projekterende og udførende).

 

Ved at anvende projektets metode/værktøj sammen med Be10 kan man hermed både sætte fokus på Be10’s anvendelsesmæssige begrænsninger og samtidig gøre Be10 anvendeligt som et design- og projekteringsværktøj, et troværdigt forecast værktøj og et opfølgnings/fejlfindingsværktøj (efter idriftsættelse).

 

Resultaterne af projektet er i projektets spor 3 blevet præsenteret for flere kommuner (samt pensionsskaber), som vurderer det som uhyre interessant og relevant værktøj. Analysen i spor 3 viser, at der er et stort behov for værktøjet. I kommuner med stor befolkningstilvækst (København, Aarhus, Odense, Aalborg og det østjyske bybånd) opføres især mange nye daginstitutioner og skoler – og kommunerne er ikke tilfredse med bygningernes energimæssige performance. Herudover står mange kommuner overfor en stor vedligeholdelsesmæssig pukkel ift. deres eksisterende bygningsmasse. Her bør energirenovering tænkes rigtigt ind.

 

Værktøjet/metoden vil kunne ændre kommuners, bygherrer og byggebranchens nuværende store fokus på anlægsprisen i forbindelse med nybyggeri/renovering til også at inkludere et fokus på energiforbrug og byggekvalitet. Det vil være lettere og mere naturligt at indtænke drift og styring af en bygning allerede i udbuds-­ og design/projekteringsfaserne. Bl.a. har Københavns Kommune (der har et stort fokus på energiforbrug og som arbejder på at få byggeri og drift til at hænge bedre sammen) givet udtryk for en stor mulighed for at integrere værktøjet/metoden i deres byggeproces.

 

Dette er vigtigt, fordi analysen i spor 3 og erfaringerne fra spor 1 viser, at mange kommuner (og bygherrer generelt) i dag ikke har stort nok fokus på at indtænke drift og på at sikre sig, at bygningens energimæssige performance rent faktisk kan dokumenteres (jo bedre opløsning af forbrugsdata, jo bedre dokumentation).

 

Det udviklede værktøj/metode i projekt 345-­002 foreligger i dag i en ”håndholdt” Excel version. Excel versionen er ikke særligt brugervenlig, idet der for, at værktøjet kan fungere sammen med Be10-­beregningskernen, skal der foretages et stort antal interaktioner (beregninger) mellem Be10-­beregningskernen og inputvariable hver gang én inputvariabel ændres.

 

Som nævnt ovenfor, har ELFORSK bl.a. på denne baggrund ydet støtte til et nyt projekt, der i første omgang skal udvikle en kravspecifikation til udvikling af en efterfølgende software applikation, der kan automatisere beregningsprocessen og øge brugervenligheden. Som en del af udvikling af kravspecifikation vil der blive udarbejdet en forretningsplan og -model for softwareapplikationen. I forbindelse med udvikling af kravspecifikation og forretningsplan involveres en række rådgivere, bygherrer, kommuner og relevante myndigheder. Dette med henblik på at få deres input, men målet er også at skabe interesse for det nye værktøj (såfremt det skulle få støtte til endelig udvikling). Udover at være uhyre relevant i en dansk kontekst er projektet også relevant i en europæisk/international sammenhæng. Fx har man i England arbejdet meget med ”the performance gap”. Der er udviklet en ”guidance” af CIBSE (TM54). 345-­002 projektet tager dette arbejde videre på et højere og mere brugervenligt niveau.

 

Der må endvidere forventes at der vil udvikle sig et meget stort europæisk marked for nye produkter, som kan realisere målsætningen om næstennulenergibygninger.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,45 mio.
Støttebeløb:
1,06 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
1,51 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energisyndere i lavenergibyggeri
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-002

Deltagere

Living Strategy Consulting (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aarhus Universitet
ESBENSEN RÅDGIVENDE INGENIØRER A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk