10 MW tryksat Entrained Flow Forgasning

Formålet med dette projekt er at udvikle og demonstrere en 10 MW tryksat entrained flow forgasningsteknologi, som kan udnytte Iavkvalitetsbiomasser i energisektoren på en effektiv og fleksibel måde. Denne ansøgning er første fase af projektet, hvor fokus er på den indledende engineering og identifikation af potentielle stopklodser
Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udvikle en tryksat entrained flow forgasningsteknologi der kan udnytte Iavkvalitetsbiomasse som brændsel i avancerede og fleksible energi produktionsanlæg.

Denne teknologi er essientiel i forhold til at have en teknologi hvor alle typer af kulstofbaserede brændsler kan udnyttes som brændsel for at opnå målet med at transformere Danmark til et fossilt frit samfund i år 2050.

Teknologien, som vil blive demonstreret, er baseret på flere årtiers kommerciel erfaring med entrained flow forgasning af kul. For at udnytte teknologien til biomasse og affald skal ny brændselsforberedelse, tryksætning og indblæsning udvikles. Resultatet af dette projekt vil blive et 10 MWth forgasningsanlæg der kan udnytte forskellige Iavkvalitetsbiomasser som brændsel og demonstrere syngas produktion med en høj effektivitet.

Projektets resultater vil blive brugt til at vurdere markedet for forgasningsteknologi til produktion af flydende brændsler og de relle barrierer for at få komplette anlæg i drift i Danmark.

Dette projekt skal ses som en integreret del af TK Energy aktiviteter omkring at udvikle teknologi til termokemisk omsætning af kulstof holdige brændsler.

Resultater

Formålet med dette projekt er at udvikle og demonstrere en energieffektiv 10 MW tryksat entrained flow forgasningsteknologi, som kan udnytte affald og lavkvalitetsbiomasser som brændsel til produktion af syntesegas på en effektiv og fleksibel måde. Projektet omfatter første fase af teknologiudviklingen, hvor fokus er på den indledende engineering og identifikation af potentielle stopklodser. Fra projektet blev ansøgt til der blev givet tilsagn faldt olieprisen fra godt 100 $/bl. til ca. 40 $/bl. Det medførte at udsigten til, at der ville opstå et markedet for den forgasningsteknologi, som projektet har arbejdet med at udvikle, bortfaldt. I løbet af 2016-2017 faldt omkostningerne til sol og vind til 15-30 øre pr. KWh og der er udsigt til yderligere fald i omkostningerne i de kommende år. Det er derfor meget usikkert om forgasningsteknologi nogen sinde bliver konkurrencedygtigt.

Key figures

Periode:
2015 - 2015
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,22 mio.
Støttebeløb:
2,26 mio.
Støtteprocent:
65 %
Projektbudget:
3,48 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
64014-0538

Dokumenter

Deltagere

TK Energy (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
TK Energy 1.64 mio. 1.09 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.51 mio. 0.06 mio.
NIRAS A/S 0.11 mio. 0.07 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk