Avancerede termiske modeller til energieffektivt bygningsdesign

Institut for Byggeri, By og Miljø
Udvikling af modeller for det termiske indeklima, der kan give et fuldstændigt billede af de termiske forhold i et rum. (Energi 10)
Med denne ph.d. afhandling præsenteres et værktøj til simulering og evaluering af termisk komfort baseret på bygningsenergisimuleringer. Kløften af manglende input data er blevet lukket med metoder til beregning af beklædningsniveau, lufthastigheder og strålingspåvirkninger.
Projektbeskrivelse
I et ph.d.-studie, der koordineres fra SBi-AAU under AAU’s forskerskole Civil Engineering, udvikles modeller for det termiske indeklima, der kan give et fuldstændigt billede af de termiske forhold i et rum. Modellerne tænkes implementeret i BSimprogrampakken, så de umiddelbart kan anvendes i praksis. (Energi 10)
Resultater

Det er over 40 år siden Povl Ole Fanger præsenterede sin doktorafhandling om termisk komfort. Fangers opdagelser er i dag grundlaget for vurdering af termisk komfort i en lang række standarder og normer over hele verden. Alternative metoder er blevet opstillet, men det er stadig Fangers forskning, der giver det mest detaljerede indblik i, hvad der skaber et godt termisk indeklima. En viden, der er nødvendig, for at sikre og optimere den termiske komfort for brugerne af en bygning. Med denne ph.d. afhandling præsenteres et værktøj til simulering og evaluering af termisk komfort baseret på bygningsenergisimuleringer. Kløften af manglende input data er blevet lukket med metoder til beregning af beklædningsniveau, lufthastigheder og strålingspåvirkninger. Simulering af termisk komfort er ikke og bliver aldrig en eksakt forudsigelse, hvilket er væsentligt at kunne formidle til beslutningstagere, derfor præsenteres resultatet af simuleringerne på en måde hvor betydningen af usikkerheder og variationer fremgår tydeligt.

Key figures

Periode:
2010 - 2016
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
1,77 mio.
Støttebeløb:
0,81 mio.
Støtteprocent:
31 %
Projektbudget:
2,58 mio.

Kategori

Oprindelig title
Avancerede termiske modeller til energieffektivt bygningsdesign
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 342-064

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Søren Aggerholm
Adresse
Aalborg Universitet, Statens Byggeforskningsinstitut

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk