Bæredygtig teglproduktion med mikrobølger

Center for Murværk
Hovedformålet er at halvere energiforbruget til tørring og brænding af tegl, samtidig med at energikilden transformers fra fossilt brændsel til el, potentielt fra vedvarende energi. Dette kan opnås ved at anvende MAGF (Microwave Assisted Gas Firing) teknologi. Projektets slutmål er at MAGF-teknologien kan betragtes som moden i forhold til at blive etableret i branchen generelt.
Hovedformålet var at halvere energiforbruget til tørring og brænding af tegl, samtidig med at energikilden transformeredes fra fossilt brændsel til grøn el. Dette skulle opnås ved at anvende MAGF (Microwave Assisted Gas Firing) teknologi. Projektets slutmål var at MAGF-teknologien kunne betragtes som moden til at blive implementeret i branchen generelt.
Projektbeskrivelse

Hovedformålet er at halvere energiforbruget til tørring og brænding af tegl, samtidig med at energikilden transformers fra fossilt brændsel til el, potentielt fra vedvarende energi. Dette kan opnås ved at anvende MAGF (Microwave Assisted Gas Firing) teknologi. Den nuværende energikilde til tørring og brænding af tegl er danske teglværker over 90 % naturgas. Forskningen vil skabe den fornødne viden om mineralogi og de-elektrisk opvarmning af keramiske materialer, til en sikker transformation af energikilde og brændingsteknologi.
Processen fra råmateriale til tegl er styret i moderne plc styrede anlæg. Men de enkelte ”opskrifter” og tørrings-og brændingsprogrammer er i høj grad erfaringsbaserede, hvorfor der er dyrt og vanskeligt at udvikle nye produkter. Fra et større pilotprojekt gennemført i England kendes energibesparelser på 50 % ved omlægning til en kombination af naturgas og mikrobølger.
Hovedaktiviteterne er:

  • Forskning i typiske danske råmaterialer til tegl og deres de-elektriske egenskaber og respons på mikrobølgeenergi
  •  Forskning i mineralogi og omdannelse fra ler til tegl, herunder termodynamiske og reaktionskinetiske modeller
  • Etablering af et eksperimentelt pilotanlæg til MAGF tørring og brænding af tegl hos TI, målrettet forskningsindsats, til test af modeller
  • Forskningsarbejde på projektpartnernes teglværker, med udvikling af nye produkter samt eksperimenter med implementering af forskningsresultater fra WP1 Og WP2

Projektets slutmål er at MAGF-teknologien kan betragtes som moden i forhold til at blive etableret i branchen generelt.

Læs artikel om projektet på www.ing.dk

Resultater
For at halvere gasforbruget til brænding på de danske teglværker, var det ambitionen at udvikle og afprøve mikrobølgeteknologi udviklet i England i et tidligere projekt. Projektets indledende forskningsindsats, herunder en PhD og en Post Doc, har skabt ny viden om mineralogi og di-elektrisk opvarmning af keramiske materialer. En matematisk model for beregning af sammensatte materialers di-elektriske materialer er testet og verificeret. Hos Teknologisk Institut er der etableret et MAGF pilotanlæg med kapacitet til at brænde 200 mursten af gangen. Gentagne brændinger har vist, at det er muligt at anvende op til 44 % elektrisk energi, mens der totalt opnås en energibesparelse på 25 %. Det reducerer gasforbruget med 50-55 % i forhold til konventionel brænding, og samtidig opnås en reduktion af brændingstiden på omkring 40 %. Energiforbrug, fossile brændsler og procestid er centrale problemstillinger i den danske teglindustri, og der er dokumenteret mulighed for væsentlige forbedringer på pilotskala.

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
3,08 mio.
Støttebeløb:
8,34 mio.
Støtteprocent:
73 %
Projektbudget:
11,42 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64013-0538

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 1.97 mio. 1.32 mio.
Aarhus Universitet 2.34 mio. 0.26 mio.
University of Nottingham 1.50 mio. 0.17 mio.
Strøjler Tegl 0.72 mio. 0.43 mio.
C-tech innovation 0.65 mio. 0.28 mio.
Pipers teglværker 0.74 mio. 0.44 mio.
Hellingsø Teglværk 0.42 mio. 0.18 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk