CEM - Center for Energimaterialer

Center for Energimaterialer (CEM) har haft til formål at udvikle materialer, som på forskellig vis spiller nøgleroller indenfor skabelse, lagring eller omdannelse af energi, og derfor kan danne grundlag for fremtidens energisystemer.
Projektbeskrivelse
Menneskehedens energiforbrug forventes at være fordoblet i år 2050, og den nuværende energiforsyning er baseret på en begrænset ressource, fossilt brændstof, der desuden forårsager klimatiske ændringer. Udvikling af et nyt energisystem er derfor en af de største videnskabelige, teknologiske og økonomiske udfordringer i det 21. århundrede. I Danmark og de fleste andre lande findes der ikke en enkelt energikilde, som kan erstatte fossile brændstoffer. Fremtidens energiforsyning forventes da også at blive sammensat af bidrag fra flere kilder. Kernen i enhver ny energiteknologi er et materiale med nye egenskaber. Center for Energi Materialer (CEM) vil fokusere på fem områder, der forventes at få meget stor betydning for fremtidens energiforsyning: 1) termoelektriske materialer, 2) gasopbevaringsmaterialer, 3) fotokatalytisk brintproduktion og vandrensning, 4) nanopartikler til energianvendelse, og 5) biobrændstof. Et gennembrud inden for blot et af disse emner vil have monumental betydning for vores samfund. CEMs ambition er at udføre banebrydende interdisciplinær forskning og udnytte resultaterne i konkrete industrielle anvendelser. Centret vil uddanne ca. 22 ph.d. og post docs, hvilket gør at CEM vil være på absolut højeste internationale niveau og meget synlig inden for dansk og international energiforskning. CEM vil samle eksisterende stærke aktiviteter inden for energimaterialer ved iNANO, Aarhus Universitet og Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet, og koble disse med fremragende international ekspertise, samt med stærke innovative danske virksomheder, der kan aftage forskningsresultaterne i konkrete anvendelser.
Resultater

Menneskehedens energiforbrug stiger så kraftigt i disse år at nye og anderledes teknologier må bringes i spil for at undgå altopslugende energi- og miljøkrises i det 21. århundrede. Center for Energimaterialer (CEM) har haft til formål at udvikle materialer, som på forskellig vis spiller nøgleroller indenfor skabelse, lagring eller omdannelse af energi, og derfor kan danne grundlag for fremtidens energisystemer. Forskningen har udmøntet sig indenfor fem hovedtemaer: (1) Termoelektriske materialer, der direkte omdanner varme til strøm, (2) Gas-opbevaringsmaterialer til f.eks. lagring af hydrogen, (3) fotokatalysatorer til brintproduktion eller vandrensning, (4) nanomaterialer til energianvendelse, f.eks. katalysatorer i brændselsceller, og (5) biobrændstof. Et gennembrud inden for blot et af disse emner vil have monumental betydning for vores samfund. CEM opererer på absolut højeste internationale niveau, takket være interdisciplinær forskning og stærke samarbejder med talrige partner fra erhvervslivet og andre akademiske institutioner, både nationalt og internationalt. Således er det sikret, at forskningsresultaterne har kunnet aftages direkte i konkrete anvendelser.

Key figures

Periode:
2008 - 2012
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
34,07 mio.
Støttebeløb:
32,67 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
66,75 mio.

Kategori

Oprindelig title
CEM - Center for Energy Materials
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ENMI 2104-07-0053

Kontakt

Kontakperson
Brummerstedt Iversen, Bo
Adresse

Aarhus Universitet. Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
Ny Munkegade, Bygning 321
DK-8000 Aarhus C, Danmark
http://cem.chem.au.dk/

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk