Center for Bygningssimulering

Projektgruppen gennemfører to workshops med danske interessenter og internationale eksperter for at afklare interessen for et Center for Bygningssimulering, der kan bidrage til at fastholde en ledende dansk position inden for energisimuleringer i bygninger. Projektet skal munde ud i en ansøgning om støtte til at etablere centret. (Energi 10)
Resultatet af arbejdet i projektet med de to ansøgninger og afholdelse af workshop har vist behovet for et sådant center og bidraget med en stor viden samling. Det er vigtigt, der forsættes med at arbejde for en etablering af et Center for Bygningssimulering i Danmark for at løse de globale udfordringer som fremtiden vil bringe.
Projektbeskrivelse

Projektgruppen gennemfører to workshops med danske interessenter og internationale eksperter for at afklare interessen for et Center for Bygningssimulering, der kan bidrage til at fastholde en ledende dansk position inden for energisimuleringer i bygninger. Projektet skal munde ud i en ansøgning om støtte til at etablere centret. (Energi 10)

Resultater

Udviklingen globalt set har imidlertid resulteret i, at udfordringer med krav om kraftige reduktioner i CO2 udledningen stiller langt støre krav til byggeriet end i fortiden. For at Danmark skal kunne realisere de planlagte CO2-reduktioner, som vi er forpligtet til gennem internationale aftaler, er det derfor helt afgørende, at rådgiverne vil være i stand til at minimere energiforbruget ved projektering af nye / renovering af eksisterende bygninger.

Dette har derfor resulteret i, at der må stilles langt større krav og udvikles langt bedre og mere avancerede bygningssimuleringsprogrammer. Da der ikke stilles tilstrækkelige resurser til rådighed for denne udviklingsproces i Danmark, bliver det stadigt vanskeligere at fastholde Danmarks førende position med mindre, der gøres en større samlet indsats. For at råde bod på dette har formålet med projektet derfor været at skabe grundlaget for etablering af et Center for Bygningssimulering, med fokus på udnyttelse af avancerede bygningsenergisimuleringer til opnåelse af el og varmebesparelser.

For at undersøge holdningen til et sådant center har der været afholdt en workshop, et strategimøde, arbejdsmøder, etc. for at skabe konsensus for ønsket om indholdet af et center. På denne baggrund er der skaffet et godt overblik for behovene i forbindelse med etablering af et Center for Bygningssimulering. Ideen er, at centeret skal samle forsknings- og udviklingsaktiviteter for Dansk bygningssimulering og udvikle fremtidens intelligente simuleringsværktøjer med fokus på udnyttelse af avancerede bygningsenergisimuleringer til opnåelse af bæredygtigt byggeri. Disse programmer skal have et tæt samspil med Building Information Modelling, BIM, hvor byggeprocessen er bundet op omkring en digital bygningsmodel.

Der er på denne baggrund skrevet to ansøgninger om etablering af et Center for Bygningssimulering:

  • Danmarks Grundforskningsråd, 7. ansøgningsrunde – Centre of Excellence til 29. november 2011 (bilag 3) med titlen ”Centre for Intelligent Building Information Modelling – iBIM” . – Ansøgning blev ikke imødekommet.
  • Det Strategiske Forskningsråd indenfor emneområdet: ”Strategisk forskning inden for Bæredygtig Energi og Miljø” med arbejdstitlen: ”Centre for Intelligent Building Information Modelling (iBIM)” (bilag 4). – Ansøgning blev ikke imødekommet.

Resultatet af arbejdet i projektet med de to ansøgninger og afholdelse af workshop, strategimøde, arbejdsmøder og møder med relevante parter, har vist behovet for et sådant center og bidraget med en stor viden samling. Det er vigtigt, der forsættes med at arbejde for en etablering af et Center for Bygningssimulering i Danmark for at løse de globale udfordringer som fremtiden vil bringe.

Key figures

Periode:
2010 - 2011
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,07 mio.
Støttebeløb:
0,30 mio.
Støtteprocent:
82 %
Projektbudget:
0,37 mio.

Kategori

Oprindelig title
Center for Bygningssimulering
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 342-026

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)

Kontakt

Kontakperson
Christensen, Jørgen Erik
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg)
Brovej, Bygning 118
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.byg.dtu.dk
Christensen, Jørgen Erik , 45251853, jec@byg.dtu.dk
Øvr. Partnere: Aalborg Universitet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk