Dansk-amerikansk samarbejde om brændselsceller

Projektet har skabt et grundlag for, at danske aktører inden for brint og brændselsceller kan finde vej til amerikanske markeder og samarbejdspartnere. Det amerikanske marked for brint og brændselsceller, herunder politiske målsætninger og støttemuligheder, er kortlagt, og kontakt til amerikanske myndigheder og brændselscelleorganisationer er skabt.
Projektbeskrivelse

Partnerskabet for brint og brændselsceller har haft to formål med projektet: Dels at etablere formelle samarbejdsmuligheder og kontakter i USA, dels at få konkret og tilgængelig viden om amerikanske interessenter, lovgivning, støttemuligheder, netværk med videre.

Partnerskabet tog ved projektets begyndelse kontakt til det amerikanske Breakthrough Technologies Institute (BTI), der fungerer som non profit konsulenter for brændselscellebranchen. Med base i Washington og tætte kontakter til Department of Energy (DoE), samt et bredt netværk i branchen og den amerikanske regering, har BTI været en god samarbejdspartner. Projektet har afholdt to workshops i København, hvor der begge gange var deltagere fra BTI, som også besøgte flere danske virksomheder.  BTI vil fremover kunne formidle kontakter mellem danske og amerikanske aktører på bilateralt niveau.

Som afsæt til projektet blev der udvekslet en samarbejdserklæring mellem DoE og den danske Energistyrelse.
For at opfylde projektets andet formål er der udarbejdet en omfattende rapport, der dels beskriver en række emner på føderalt niveau, dels går i dybden med seks udvalgte delstater, som i særlig grad er hjemsted for aktiviteter inden for brint og brændselsceller.

Med henblik på at sikre tilgængelighed og anvendelighed af rapporten er de mange data i rapporten formidlet i et særligt modul på Partnerskabets hjemmeside. Det vil her være muligt at få indblik i rapportens elementer via emnebaserede- samt geografiske søgninger. Den elektroniske platform forventes at være tilgængelig i foråret 2012.
 

Resultater

Med projektet Dan-Am er der skabt et grundlag for, at danske aktører inden for brint og brændselsceller kan finde vej til amerikanske markeder og samarbejdsparter.

Der er i projektet skabt kontakt til amerikanske myndigheder og brændselscelleorganisationer, som kan formidle bilaterale kontakter mellem danske og amerikanske aktører. Desuden er der i forbindelse med projektet taget initiativ til at indgå en samarbejdsaftale mellem Department of Energy og Energistyrelsen.

Et produkt af projektet er den omfattende rapport: ”Fuel Cell collaboration in the United States”, som er skrevet direkte til danske interessenter. I rapporten skabes overblik over en række amerikanske forhold på føderalt niveau såvel som for seks udvalgte delstater. Blandt andet redegøres for relevante ministerier og myndigheder, støtteprogrammer, lovgivning, netværksmuligheder samt brint og brændselscelleaktører inden for industri, universiteter og myndigheder.

Med henblik på at højne tilgængeligheden af rapportens indhold er dette formidlet i en særlig del af hjemmesiden for Partnerskabet for brint og brændselsceller. Det er blandt andet muligt at søge ud fra geografiske og teknologiske parametre.

Key figures

Periode:
2011 - 2012
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,10 mio.
Støttebeløb:
0,58 mio.
Støtteprocent:
86 %
Projektbudget:
0,67 mio.

Kategori

Oprindelig title
Kortlægning af dansk-amerikansk samarbejdsmulighed om brændselsceller
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Analyse
Journalnummer
64010-0429

Deltagere

Partnerskab for Brint og Brændsels celler (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Partnerskab for Brint og Brændsels celler 0.58 mio. 0.10 mio.

Kontakt

Kontakperson
Mortensgaard, Aksel
Adresse

Partnerskabet for brint og brændselsceller. c/o Dansk Industri (DI)
Sundkrogskaj 20
DK-2100 København Ø
www.hydrogennet.dk
Mortensgaard, Aksel , 39202003, akmo@hydrogennet,dk
Øvr. Partnere:

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk