Dansk mikrokraftvarme baseret på brændselsceller, fase 2

I fase 2 af mCHP skal 13 betatype kraftvarmeenheder med brændselsceller af typerne LT-PEMFC, HT-PEMFC og SOFC testes i hhv. Sønderborg og på Lolland. Projektets industri-team designer og bygger enhederne, mens de efterfølgende installeres, serviceres og monitoreres af projektets to værtsteams.
Projektbeskrivelse
Projektet 'Dansk mikrokraftvarme (mCHP) baseret på brændselsceller, fase 2' inkluderer 3 faser som fører frem til en demonstration af 100 'næsten kommercielle' mCHP hos næste normale slutbrugere. Denne beskrivelse vedrører fase 2 af projektet. Med udgangspunkt i fase 1 og forskning/udvikling hos projektets partnere vil 13 enkelte beta-type mCHP units blive designet, bygget og testet under fase 2. De 13 beta-type mCHP units vil blive udviklet, bygget og testet af et industriteam og efterfølgende opstillet hos slutbrugere af 2 værtsteams DKmCHP Øst på Lolland og DKmCHP Syd i Sønderborg. Værtsteamene vil sørge for at enhederne bliver installeret og serviceret undre demonstrationen. projektet vil finansiere omkostninger relateret til udvikling, bygning, test og monitering af enhederne uunder demonstrationen. mCHP enhederne vil blive overgivet til de to værtsteams for demonstrationen i projektperioden
Resultater

I Fase 2 er ni prototypeanlæg blevet demonstreret hos slutbrugere. Anlæggene er blevet testet i private husstande samt i virksomheder og offentlige bygninger, udfordret af faktiske forbrugsmønstre. Derved har projektparterne kunne indsamle værdifulde erfaringer om anlæg og brændsler. Ved at demonstrere anlæggene hos faktiske slutbrugere er der opstået uforudsete udfordringer, som har teknologierne og medvirket til at optimere anlæggene.

I Fase 2 er en række teknologiske og organisatoriske ændringer og justeringer blevet foretaget. Dette er sket på baggrund af erfaringer fra processen omkring udviklingen samt ændrede forretningsstrategier hos enkelte af projektparterne. Projektet indeholdt oprindelig tre forskellige brændselscelleteknologier: LT PEM (H2), HT PEM (NG) og SOFC. I løbet af Fase 2 blev HT PEM sporet afløst af et LT PEM spor baseret på naturgas. HT PEM teknologien viste sig at være for umoden til demonstration af brændselscelleanlæg hos slutbrugere. Evaluering og slutrapportering fra Fase 2 indeholder rapporter og resultater fra samtlige fire teknologispor.

Demonstration af mikrokraftvarmeanlæg baseret på teknologierne LT PEM (H2), LT PEM (NG) og SOFC (NG) vil blive videreført i Fase 3.

To typer brændsler er anvendt (brint og naturgas). Valg af brændsel er baseret på tilgængeligheden på demonstrationsstedet. Sønderborg var oprindeligt udvalgt som demonstrationssted for samtlige naturgasbaserede anlæg. Som resultat af varierende naturgaskvalitet i Sønderborg blev LT PEM (NG) sporet fluttet til Varde området. Her har det været muligt at finde nye demonstrationssteder og dermed fortsat følge installationsplanen for projektet.

Fase 2 i dansk mikrokraftvarme anses for at være gennemført succesfuldt. Et stort fokus har været på at indfri de opstillede målsætninger, hvilket er lykkes indenfor samtlige tre teknologispor der føres videre til Fase 3. Der er indsamlet mange brugbare erfaringer til anvendelse i næste fase, for yderligere udvikling samt opskalering i stykantal.

Key figures

Periode:
2007 - 2012
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
23,21 mio.
Støttebeløb:
21,90 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
45,11 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dansk mikrokraftvarme baseret på brændselsceller, fase 2
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
33033-0151

Deltagere

SEAS-NVE STRØMMEN A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danfoss A/S 2.66 mio. 1.88 mio.
IRD Fuel Cells A/S 3.69 mio. 1.21 mio.
TOPSOE FUEL CELL A/S 2.41 mio. 1.70 mio.
DANFOSS POWER ELECTRONICS A/S 1.58 mio. 1.11 mio.
Ballard Europe 7.20 mio. 5.09 mio.
Ørsted A/S 0.72 mio. 0.39 mio.
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 3.18 mio. 1.71 mio.
COWI A/S 0.46 mio. 0.25 mio.
SEAS-NVE STRØMMEN A/S 9.86 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kristina Fløche Juelsgaard
Adresse

SEAS-NVE
Hovedgaden 36
DK-4520 Svinninge
www.seas-nve.dk
Søgaard, Ole , 70292303, ljo@seas-nve.dk
Øvr. Partnere: IRD Fuel Cells; Topsoe Fuel Cell; PowerLynx; Dantherm; DONG Energy A/S; DGC; COWI A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk