DronEL - Hurtig og præcis fejlfinding på PV installationer med luminescens billedanalyse.

Målet med projektet er at udvikle en kombineret hardware- og softwareløsning, der effektivt kan fungere som et værktøj til hurtig og nøjagtig dronebaseret luminescensinspektion af jordbaserede solcelleanlæg samt taginstallationer.

Projektbeskrivelse

Projektet har til formål at videreudvikle og kommercialisere en dronebaseret inspektionsløsning, der kan lave forbyggende fejlsøgning på solcelleanlæg. Projektet bygger på et Innovationsfonds-støttet Grand solutionsprojekt, hvor et proof-of-concept af en droneløsning, der i fuldt sollys kan tage højopløselige luminescensbilleder ved overflyvning, er demonstreret som de første i verden. Denne førerpositions vil i nærværende projekt udnyttes til teknisk at modne det udviklede koncept yderligere og bringe dette til kommercialisering.

Projektets hovedaktiviteter vil være at realisere en dedikeret teknisk løsning, hvor alle de tekniske enheder inklusiv on-board computer samles i en teknisk konfiguration med såvel kamera som linjelaserenhed i sig, og vil hermed kunne skanne henover solpanelerne og automatisk fokusere og justere for optimal billedkvalitet. Ved denne metode skal solcelleanlægget ikke adskilles da den injicerede energi kommer fra laseren, der bæres af dronen.

Projektets ultimative mål er at udnytte førerpositionen på det hastigt voksende solcelleservice-marked ved efter EUDP projektet at kunne kommercialisere en plug-and-play løsning til montering på en lang række droner, til ultra-præcis fejlsøgning på solcelleanlæg. Dette sikrer en effektiv grøn omstilling uden tabte grønne kilowatt timer, samt tilbyder det mest avancerede stykke værktøj til droneinspektion af solcelleanlæg, der tilmed muliggør forebyggende fejlsøgning. Sidstnævnte er ikke mulighed med nutidens værktøjer.

Key figures

Periode:
2020 - 2022
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
2,83 mio.
Støttebeløb:
8,47 mio.
Støtteprocent:
78 %
Projektbudget:
10,83 mio.

Kategori

Oprindelig title
DronEL - Hurtig og præcis fejlfinding på PV installationer med luminescens billedanalyse.
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64019-0603

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.44 mio. 0.61 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.67 mio. 0.29 mio.
UAV Components ApS 1.94 mio. 1.28 mio.
Drone Systems ApS 0.97 mio. 0.65 mio.

Kontakt

Kontakperson
Peter Poulsen
Adresse

Frederiksborgvej 399,
4000 Roskilde,
Bygning 130
Tlf.: 4677 4572                   

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk