Effektive og ikke-forvridende biobrændstof politikker

Gennem kontakt med centrale aktører på markedet for biobrændstoffer vurderes forskellige virkemidler og politikker for at kunne identificere de mest hensigtsmæssige pakkeløsninger. Resultaterne skal bruges af Europa-Kommissionen og medlemsstaterne til at forebygge uønskede effekter på bl.a. fødevare- og fodermarkederne.
Projektbeskrivelse
Introduktion af biobrændstoffer i større skala er primært politisk drevet, idet biobrændstoffer indtil nu ikke har været markedsmæssigt konkurrencedygtige. Projektets formål er at begrænse de biobrændstoffers utilsigtede virkninger på fødevare og fodermarkederne ved at identificere attraktive pakker af virkemidler. COWI er ansvarlig for kontakt med centrale aktører, og konsultationer vil finde sted gennem projektforløbet. Resultater fra projektet i form af - mulige virkemidler og politikker og hidtidige erfaringer hermed, - beregnede (modellerede) effekter af forskellige politikker og virkemidler for biobrændstof produktionen og tilhørende effekter på andre markeder diskuteres med aktørerne for at identificere de bedst mulige pakker af virkemidler. COWI vil identificere kriterier for vurdering af virkemidler, konsultere aktørerne, præsentere resultater og indsamle aktørholdninger og -ideer og foreslå hensigtsmæssige pakker af virkemidler og politikker, og revisioner heraf, gennem en række aktørkonsultationer. Resultaterne vil blive brugt som input til EU og nationale regeringer i forbindelse med udvikling af politikker og virkemidler til implementering af de ambitiøse målsætninger på biobrændstof-området, således at uønskede effekter på tilstødende markeder undgås
Resultater

Projektet er en del af et større EU-projekt med titlen: Elobio - Effective and low-distrubing biofuel policies. Her har formålet været at identificere forskellige virkemidler, der kan begrænse biobrændstoffernes utilsigtede virkning på fødevare- og fodermarkederne. Resultaterne viser, at en markant stigning i anvendelsen af biobrændstoffer kan indebære mærkbare effekter på fødevarepriser og levevilkår for de fattigste befolkningsgrupper. I fremtiden vil der således være behov for tiltag, som modvirker dissse tendenser. Det kan være fremme af landbrugets produktivitet og anvendelse af biomasse, der ikke konkurrerer med fødevaresektoren, herunder biomasse der dyrkes på marginale jorde. For at deet skal kunne lade sig gøre, er det nødvendigt at udvikle 2. generations teknologier, hvor produktionen af biobrændstoffter er baseret på råstoffer som træ, cellulose og affald. Det er således muligt at reducere konkurrencen mellem produktionen af fødevarer og biobrændstoffer, men i fremtiden vil der kunne forventes øget konkurrence fra den del af energisektoren, som producerer el og varme. Strategier, der kombinerer produktionen af biobrændstoffer med kraftvarme, vil mindske denne konkurrence, ligesom der vil være behov for øget og bæredygtig produktion af træ og anden biomasse. en effektiv politik på det område og konsekvenser heraf er vurderet gennem modelanalyser og diskuteret med centrale aktører på flere workshops. COWI har været ansvarlig for defineringen af de forskellige politikker og for konsultationer med aktørerne. (Forskning i Bioenergi, Brint og Brændselsceller, nr. 32, juni 2010)

Key figures

Periode:
2007 - 2011
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
0,68 mio.
Støttebeløb:
0,34 mio.
Støtteprocent:
33 %
Projektbudget:
1,02 mio.

Kategori

Oprindelig title
Effektive og ikke-forvridende biobrændstof politikker
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
33033-0161

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Duer, Henrik
Adresse
COWI A/S. Miljøøkonomi og velfærd
Parallelvej 2
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.cowi.dk
Duer, Henrik , 45972215, hdu@cowi.dk
Øvr. Partnere: ECN (NL); VITO (BE); IIASA (AU); IPiEO (PL); CIEMAT (ES); CHALMERS (SE)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk