Energieffektiv fugthåndtering i byggeprocessen

Formålet med projektet er at skabe forudsætningerne for at opnå energibesparelser på ca. 286 GWh pr. år svarende til ca. 50 % af det samlede energiforbrug til udtørring på danske byggepladser.
Hovedresultatet fra projektet, beregningsværktøjet, er udviklet med henblik på at kunne estimere både tid og energiforbrug i forbindelse med fugtudtørring af bygningskonstruktioner i en byggeproces.
Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at skabe forudsætningerne for at opnå energibesparelser på ca. 286 GWh pr. år svarende til ca. 50 % af det samlede energiforbrug til udtørring på danske byggepladser.

Dette mål nås ved at udvikle og dokumentere energieffektive udtørringsteknologier til anvendelse på byggepladser og indarbejde projektresultaterne i et web-baseret beregningsværktøj. Webapplikationen skal anvendes i projekterings- og udførelsesfasen til optimal håndtering af byggefugten, og dette sammenholdt med efteruddannelse af rådgiverne og de udførende giver en afgørende mulighed for i fremtiden at kunne minimere energiforbruget markant på byggepladsen.

Den primære målgruppe er således rådgivere og entreprenører, og formidlingen til målgruppen sker bl.a. ved etablering af en følgegruppe bestående af medlemmer fra Byggeriets Innovationsnetværk "InnoBYG".

Resultater

Formålet med projektet ”Energieffektiv fugthåndtering i byggeprocessen” var at skabe forudsætningerne for at opnå energibesparelser på de danske byggepladser i forbindelse med fugtudtørring af bygningskonstruktioner i byggeprocessen. Målet skulle nås ved at udvikle og dokumentere energieffektive udtørringsteknologier til anvendelse på byggepladser og indarbejde projektresultaterne i et webbaseret beregningsværktøj.

Hovedresultatet fra projektet, beregningsværktøjet, er udviklet med henblik på at kunne estimere både tid og energiforbrug i forbindelse med fugtudtørring af bygningskonstruktioner i en byggeproces. Værktøjet skal belyse de gode valg men også de uhensigtsmæssige valg, der træffes i forbindelse med udtørringsprocessen af et (ny)byggeri, for derved at skabe en større forståelse for konsekvenserne i forhold til energiforbruget. http://www.teknologisk.dk/beregning-af-energiforbrug-til-udtoerring/32795

Det er vigtigt at understrege, at programmet kun kan anvendes til at estimere tid og energiforbrug. Programmet er udviklet til at være nemt og overskueligt at bruge – og frem for alt til at give hurtige estimater på konkrete fugtudtørringsforløb. Værktøjet kan med fordel anvendes til at træffe valg, der kan mindske både udtørringstid og energiforbrug, og dermed skabe en mere økonomisk og miljøvenlig udtørringsproces.

Udover værktøjet er der udfærdiget en SBi-rapport, der samler op og formidler resultaterne fra projektets delprojekter. For at give et mere helhedsorienteret billede om fugtudtørring, indeholder rapporten også afsnit med teoretisk baggrund for udtørringsprocesser og –metoder, parametre af betydning for udtørringen fx geografisk placering, samt beregninger af fugtforholdene i forskellige byggematerialer afhængig af opbevaringen på byggepladsen og udtørringsforhold. Relevante afsnit fra rapporten er gengivet i nærværende rapport. http://sbi.dk/byggeteknik/bygningsfysik/fugt/energieffektiv-fugthandtering-i-byggeprocessen/energieffektiv-fugthandtering-i-byggeprocessen.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,99 mio.
Støttebeløb:
1,38 mio.
Støtteprocent:
58 %
Projektbudget:
2,37 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv fugthåndtering i byggeprocessen
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-005

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk