Energirenovering af parcelhuse – erfaringer og nye løsninger

Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)
Projektets formål er fremme energieffektiviseringen, såsom energirenovering og oliefyrskonvertering af danske parcelhuse særligt uden for fjernevarmeforsynede områder og i områder med mindre økonomisk overskud.
Resultaterne fra projektets fase 1 og 2 er udkommet i SBi-rapport som opsamler erfaringer fra kommuner og forsyningsselskaber. Arbejdet i tredje fase blev tilpasset disse erfaringer. Resultaterne beskrives i 2 modelkampagner.
Projektbeskrivelse

Et væsentligt element i regeringens energistrategi er energieffektivisering af den eksisterende bygningsmasse. Mange af disse boliger ligger imidlertid i den del af Danmark, hvor boligpriser, formue og intægter er lave, og hvor der måske også er lavt socialt overskud til at gennemføre forandringer. Projektets formål er fremme energieffektiviseringen, såsom energirenovering og oliefyrskonvertering af danske parcelhuse særligt uden for fjernevarmeforsynede områder og i områder med mindre økonomisk overskud. Dette gøres ved at opsummere hidtidige erfaringer og skabe overblik over relevante aktører og problemer, og på denne baggrund udarbejde målrettede kampagnematerialer som efterfølgende testes og videreudvikles i konkrete projekter.

Resultater

Projektets formål har været at fremme energieffektiviseringen, såsom energirenovering og oliefyrskonvertering af danske parcelhuse særligt uden for fjernevarmeforsynede områder og i områder med mindre økonomisk overskud.

Projektet har været faseopdelt:

  1. en erfaringsopsamling fra tidligere initiativer
  2. bruge registerdata til at skabe overblik over danske parcelhuse
  3. Udarbejde kampagnemateriale
  4. Evaluere og videreudvikle det udviklede materiale

Da projektet ikke fik bevilling ved den efterfølgende ansøgningsrunde er fjerde fase ikke blevet gennem­ført.

Resultaterne fra projektets fase 1 og 2 er udkommet i SBi-rapport som opsamler erfaringer fra kommuner og forsyningsselskaber. Hvor forsyningsselskaberne overvejer det økonomisk fordelagtige i at henvende sig direkte til parcelhusejerne, så er kommunerne ofte mere optaget af en governance tilgang, der samler forskellige aktører omkring parcelhusejerne, og kommunerne ser det ofte som en måde at skabe lokal vækst i forbindelse med det håndværksarbejde der igangsættes. Der bred enighed om at oplysning i form af fx hjemmesider har begrænset effekt, hvilket også konkluderes i anden forskning. Der er derimod gode erfaringer med at arbejde mere netværksorienteret, og skabe forandringer ved at inddrage forskelige typer af aktører.

Arbejdet i tredje fase blev tilpasset disse erfaringer. Resultaterne beskrives i 2 modelkampagner.

Modelkampagne 1 tager udgangspunkt i, at bank og bygningsejere med jævne mellemrum, kan have en anledning til at tale om energiforbrug og evt. tage beslutning om energirenovering. Resultatet af model­

kampagne 1 er et PC program, udviklet til brug for bankrådgivere i pengeinstitutter, der vejleder kunder om mulighederne for energibesparelser i forbindelse med en snak om kundens økonomi.

Modelkampagne 2 tager udgangspunkt i at energirenovering, kan have store fordele af at være forankret i lokale initiativer og initiativtagere. Det lokale initiativ i Janderup Billum tjener som et godt eksempel på en sådan kampagne og anses for at kunne være til inspiration for andre lokalt forankrede initiativer. For modelkampagne 2 er der udarbejdet støttematerialer til fremtidige kampagner, samt udført en beskrivelse af et meget perspektivrigt beboerinitiativ i landsbyerne Billum og Janderup.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,73 mio.
Støttebeløb:
1,20 mio.
Støtteprocent:
62 %
Projektbudget:
1,93 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energirenovering af parcelhuse – erfaringer og nye løsninger
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-048

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk