Exowave, Vand, Elektricitet og PtX

Det første formål er at føre havvand under højt tryk til land og omdanne det til ferskvand alene ved brug af bølgeenergi. Målinger skal vise, at det er økonomisk og klimamæssigt bedre end at bruge anden energikilde. Det andet formål er at påvise, at bølgeenergi er attraktiv i vindmølleparker, når de to energikilder i fællesskab producerer elektricitet til nettet eller vand og elektricitet til brintproduktion.

Projektets primære formål var at optimere og demonstrere Exowaves bølgeenergikoncept samt at beskrive fremtidens kombinerede offshore vind- og bølgeenergianlæg.

Projektbeskrivelse

Målene er bl.a. at bestemme den optimale skalerbare konfiguration og enhedsomkostning (LCOE) ved produktion af hhv. vand til elektrolyse og elektricitet og i den forbindelse kvalificere, påvise og formidle synergier og effekterne ved kombineret produktion af bølge- og vindenergi i forhold til opnåelse af de nationale CO2-reduktionsmål for 2030. Arbejdsprogrammet omfatter udførelse af: design basis og beregningsprogram, design, beregning og fabrikation af bølgeenergikonverteren og afsaltningsanlægget, offshore demonstration, data opsamling og analyse, kalibrering af beregningsprogram, studie af storskala produktion af kombineret vind- og energiproduktion Resultaterne fra demonstrationen skal anvendes til at måle den konkrete produktion og efterfølgende optimere beregningsmodeller samt at projicere omkostninger ved masseproduktion. Samt ved undersøgelse af energiproduktion i meget stort omfang i Nordsøen ved anvendelse af kombineret offshore vindenergi og bølgeenergi, hvilket inkluderer energipotentiale, produktionsomkostninger, effekter samt visualisering. I undersøgelsen medtages offshore energiproduktion af elektricitet til nettet samt decentral produktion af teknisk vand og elektricitet til produktion af brint.

Resultater

Projektet omhandlede optimering og demonstration af Exowaves bølgeenergikoncept i et offshore miljø. Konceptet havde fokus på udnyttelse af den producerede hydrauliske energi, der med havvand som medie ledes til land, hvor et omvendt-osmose-modul til afsaltning omdanner havvandet til rent vand uden anden energitilførsel. Igennem projektperioden er dette blevet demonstreret med succes ved Blue Energy Accelerator i Ostend, Belgien, hvor 2000 L/time ferskvand kunne produceres.
Endvidere har projektet gennem et detaljeret konceptuelt studie beskrevet et bud på fremtidens kombinerede offshore vind- og bølgeenergianlæg i stor skala. Exowave leverer hydraulisk energi til drift af vandturbine/generator til produktion af grøn el og demineraliseret vand til brug i elektrolyse. Selvom systemet endnu ikke kan omdanne bølgeenergi til elektricitet pga. en manglende udvikling af en PTO, forventes denne udvikling at ske i de kommende år, hvilket øger potentialet for at kommercialisere teknologien i større skala. Analysen viser, at der i stor skala (her 252 MW, svarende til 756 Exowave-enheder på 350 kW) vil kunne produceres strøm til en pris på 59-61 EUR/MWh, hvis dette kombineres med et 588 MW havvindmølleanlæg som Thor.

Key figures

Periode:
2021 - 2022
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
2,08 mio.
Støttebeløb:
4,47 mio.
Støtteprocent:
68 %
Projektbudget:
6,55 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bølge
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64020-2134

Deltagere

Exowave Aps (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Exowave Aps 1.67 mio. 1.12 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 1.63 mio. 0.18 mio.
MDT A/S 0.32 mio. 0.22 mio.
DanWEC Fonden 0.39 mio. 0.26 mio.

Kontakt

Kontakperson
Lars Wigant
Adresse

Kanalen 1,
6700-Esbjerg
Tlf.: 2332 3653

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk