Fjernvarme sensor energi

Energi og Klima, Installation og Kalibrering

Målet med projektet er at etablere et avanceret, fleksibelt og robust system til målinger i fjernvarmerørnettet ved installation af målere i målebrønde og svært tilgængelige steder. Sammen med traditionelle eksisterende målinger og målinger fra eksisterende smartmålere fuldender dette det metrologiske grundlag for en energieffektiv drift af fjernvarmenettet.

Målet opnås gennem udnyttelse og tilpasning af energi høstmoduler og solceller, videreudvikling af ”Clamp-on” sensorer (temperatur, vandstrøm og tryk) samt gennem cloud integration og implementering i fjernvarme operativsystemer, for eksempel baseret på Termis® andre softwareværktøjer.

Konceptet omfatter en lavpris løsning, der muliggør en bred distribution af fremtidige net målepunkter. Den dækker desuden alle net placeringer (målebrønde, tilgængelige rør osv.) Og vil derfor være uafhængig af ekstern strømforsyning og eksisterende trådløse netværksforbindelser.

Den samlede løsning demonstreres i fjernvarmeselskabernes rørnetværk for at realisere et dynamisk billede i realtid fra sensornetværket af net målinger. Fjernvarmevirksomhederne vil demonstrere integration af måledataene i deres egne operationelle systemer for at nå, dokumentere og kvantificere energibesparelser gennem mere avanceret og præcis operationel kontrol.

Efter projektet præsenteres en kommerciel pakke for de markedsmålrettede fjernvarmevirksomheder i såvel Danmark som i udlandet. Ved at tilbyde et levedygtigt koncept, der kommercialiseres og distribueres af Grundfos, forventes projektets effekt at føre til både betydelige energibesparelser og CO2-reduktioner og styrke og vedligeholde den danske førende position inden for eksport af fjernvarmekomponenter og -løsninger.

Projektbeskrivelse

Målet med projektet er at etablere et avanceret, fleksibelt og valideret system for IoT-målinger i fjernvarme-ledningsnet. Konceptet hviler på et grundlag om omkostningseffektivitet som middel til at mangfoldiggøre fremtidige målepunkter i fjernvarmenet med betydelige grønne effekter til følge i form af optimeret drift. Samtidig sikres målingernes validitet gennem test i Danmarks referencelaboratorier for temperatur og flow samt udvikling af digitale redskaber til sensornetværksovervågning.
I dag er realtidsmålinger af temperatur, flow og tryk begrænset til få steder i fjernvarmenettet. Der er derfor stor forespørgsel blandt forsyninger på en kommercielt tilgængelig teknisk og økonomisk rentabel løsning der kan supplere eksisterende målinger og smart meter data for at støtte op om den allestedsnærværende overgang mod data-drevne styringsmuligheder.
Målet vil blive opnået gennem udnyttelse- og udvikling af komponenter til energihøstning kombineret med solceller for at opnå uafhængighed af kabling og batterier. Udvikling af clamp-on sensorer til fjernvarmerør vil samtidig sikre en ukompliceret og ikke-invasiv montering og den samlede løsning vil indebære et innovativt trådløst datatransmissionsnetværk med tilknyttet til cloudplatform.
Den samlede løsning vil blive kommercialiseret, demonstreret af fjernvarmeforsyninger og præsenteret på markedet målrettet fjernvarmeforsyninger i Danmark og udlandet.

Key figures

Periode:
2021 - 2024
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
1,98 mio.
Støttebeløb:
2,23 mio.
Støtteprocent:
53 %
Projektbudget:
4,21 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Keywords
Data, digitalisering og automatisering Energieffektivisering Energitransport, -infrastruktur og -systemer
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64021-1062

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.81 mio. 0.72 mio.
TEGnology Aps 0.33 mio. 0.15 mio.
ReMoni ApS 0.49 mio. 0.22 mio.
GRUNDFOS HOLDING A/S 0.42 mio. 0.63 mio.
AffaldVarme Aarhus 0.08 mio. 0.13 mio.
Silkeborg forsyning A/S 0.09 mio. 0.14 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jakob Fester
Adresse

Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 7220 2962

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk