Fremtidssikring af dansk produktion af varmepumper - forprojekt

Formålet er sammen med en dansk producent af varmepumper og en dansk producent af komponenter at skabe grundlaget for udvikling af en ny generation af varmepumper, som opfylder kriterierne for at komme i den bedste EU energiklasse (A+++).
I forprojektet er der bygget og testet en "state of the art"-varmepumpe, som er meget effektivt og som i gulvvarmedrift har en SCOP på 5,17, og som kommer i den bedste energiklasse A+++ i EU’s nye obligatoriske energiklassificeringsordning for varmpumper.
Projektbeskrivelse

Formålet er sammen med en dansk producent af varmepumper (Nilan A/S) og en dansk producent af komponenter (Danfoss) at skabe grundlaget for udvikling af en ny generation af varmepumper, som opfylder kriterierne for at komme i den bedste EU energiklasse (A+++). Herved skal sikres, at danske producenter (også) i fremtiden er konkurrencedygtige og kan levere de bedste og mest effektive varmepumper. Det tilstræbes at benytte naturlige kølemidler, hvor det kan lade sig gøre med hensyn til sikkerhedsforhold og gældende regler. HFC-kølemidler er under hårdt pres i EU og på global plan, og det må forventes, at der kommer regulering, som også vil omfatte varmepumper. I det efterfølgende hovedprojekt vil der blive udviklet og testet prototyper af en ny generation af varmepumper, som vil komme til at ligge i den bedste energiklasse (A+++) i den kommende EU energimærkningsordning for varmepumper.    

Resultater

I forprojektet er der bygget og testet en "state of the art"-varmepumpe, som er meget effektivt og som i gulvvarmedrift har en SCOP på 5,17, og som kommer i den bedste energiklasse A+++ i EU’s nye obligatoriske energiklassificeringsordning for varmpumper.

Det er fint, specielt når man tager i betragtning, at der er tale om en mindre varmepumpe med 1 – 3 kW varmeydelse, som er beregnet til lavenergihuse.

Forprojektet har også vist, at varmepumpen kan gøres endnu bedre, idet carnotvirkningsgraden er ca. 50 %. Det betyder at virkningsgraden er 50 % af det teoretisk opnåelige for de temperaturniveauer, som varmepumpen opererer ved. Man kan aldrig komme op i nærheden af 100 % carnotvirkningsgrad, men det vurderes, at fremtidige varmepumper kan komme op på 60 – 70 % carnotvirkningsgrad i fremtiden.

Varmepumpen ligger i energiklasse A+++. I projektforløbet er der kommet andre (og større varmepumper) på markedet med denne energiklassificering, og det kunne tye på, at det er "for nemt" at komme i den bedste energiklasse. Det er måske fordi, at energimærkningssystemet også gælder for gaskedler, oliefyr og andre rum-opbvarmningsformer, som har meget sværere ved at opnå en rimelig energiklasse.

Energimærkninsgsystemet skal evalueres og måske revideres om ca. 4 år, og så kan det komme på tale at ændre på systemet (i EU).

På baggrund af projektet er der formuleret grundlag til hovedprojekt, hvor der skal gennemgå og teste varmepumpen for nye komponenter (en efter en), herunder nyt elektronisk ekspansionsventil, ny fordamper og (måske) nyt kølemiddel med mindre GWP.

Key figures

Periode:
2013 - 2014
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,33 mio.
Støttebeløb:
0,35 mio.
Støtteprocent:
51 %
Projektbudget:
0,69 mio.

Kategori

Oprindelig title
Fremtidssikring af dansk produktion af varmepumper - forprojekt
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-031

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
NILAN A/S
Danfoss A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk