Geologisk lagring af CO2 i den danske undergrund

Projektet har bekræftet, at det geologiske potentiale for langtidslagring af CO2 i den dybe undergrund under dansk landområde er stort. Der findes egnede reservoirer med tilstrækkelig tætte overliggende seglbjergarter, og der er ikke risiko for kritiske mineralogiske ændringer forårsaget af den lagrede CO2.
Projektbeskrivelse
Projektets formål er at bidrage til, at geologisk lagring af CO_2 i den danske undergrund kan blive en effektiv og sikker metode til betydelig reduktion af CO_2 udslippet til atmosfæren. Projektet vil udføre en serie laboratorieforsøg, der skal belyse, hvorledes segl- og reservoirbjergarterne reagerer på injektion af CO_2. På basis heraf vil der blive udført en termodynamisk modellering af de kemiske reaktioner mellem mineralfaser, porevand og CO_2, således at effekten af CO2 lagring på reservoirer og segl kan beskrives. Hovedelementerne i projektet er derfor: 1.) En opdatering af den eksisterende viden om de potentielle reservoirers og segls dannelsesmåde, forekomst, udbredelse og dybdeforhold baseret på eksisterende data fra dybe boringer og dybdekort. 2.) På baggrund heraf at udvælge en serie prøver fra relevante reservoirer og segl således, at der opnås en relevant geografisk spredning og geologisk variation i prøvematerialet. 3.) De udvalgte prøver analyses med hensyn til mineralogi og geokemi således at den eksisterende viden om reservoirernes petrografi og seglenes ler mineralogi suppleres bedst muligt. 4.) Der iværksættelse en serie laboratorieforsøg med injektion af CO_2 i kerneprøver af sandsten fra de potentielle reservoirer (Gassum, Haldager Sand og Bunter Sandsten formationerne) under reservoir tryk (70-120 bar) og temperaturer (45-70 deg. C). Forsøgene vil blive udført under forskellige tryk og temperatur regimer og tidsforløb for at belyse disse forholds betydning for de kemiske reaktioner mellem mineralfaserne, porevand og CO_2. En række kemiske og petrografiske analyser vil blive udført på prøverne og porevæsken før og efter forsøgene for at kunne vurdere effekten af CO_2 injektion. 5.) Der udføres caprock analyser på de potentielle dækbjergarter (kerneprøver af lersten fra Fjerritslev og Børglum formationerne), dvs. en bestemmelse af mineralogi, kornstørrelsesfordeling, porøsitet, permeabilitet og kapillart gennembrudstryk for at vurdere kvaliteten af dækbjergarten over for lagring af en superkritisk CO_2 væske. 6.) Resultaterne fra laboratorieforsøgene, samt viden fra den internationale forskning på området, vil indgå i en termodynamisk simulering, der skal modellering de kemiske reaktioner, der kan forventes i reservoir og segl. Der vil blive foretaget overvejelser over hvorledes resultaterne kan opskaleres til naturlig skala
Resultater

Projektet har bekræftet, at det geologiske potentiale for langtidslagring af CO2 i den dybe undergrund under dansk landområde er stort. Der findes egnede reservoirer med tilstrækkelig tætte overliggende seglbjergarter, og der er ikke risiko for kritiske mineralogiske ændringer forårsaget af den lagrede CO2.(Energi 11)

Key figures

Periode:
2008 - 2011
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
3,11 mio.
Støttebeløb:
2,40 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
5,51 mio.

Kategori

Oprindelig title
Geologisk lagring af CO2 i den danske undergrund: vurdering af segl og reservoir bjergarternes respons på CO2 lagring
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
33033-0278

Deltagere

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Kjøller, Claus
Adresse
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS). Stratigrafisk afdeling
Øster Voldgade 10
DK-1350 København K
www.geus.dk
Kjøller, Claus , 38142444, geus@geus.dk
Øvr. Partnere: DONG Energy; Vattenfall Generation Danmark og R&D Sverige

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk