Det geotermiske energipotentiale i Danmark - reservoiregenskaber, temperaturfordeling og modeller for udnyttelse

Projektet har analyseret al tilgængelig relevant geologisk og geofysisk information, og nye data og modeller vil blive genereret med henblik på at identificere, kortlægge og karakterisere egnede potentielle geotermiske reservoirer, samt vurdere det samlede energipotentiale ved hjælp modeller til forståelse af variation i reservoirenhedernes kvalitet og temperaturforhold.
Den danske undergrund indeholder meget store mængder ”grøn energi” i form af geotermiske ressourcer, der kan udnyttes som varmt vand til opvarmningsformål. Forskningsprojektet har haft som formål at gennemføre en landsdækkende, regional undersøgelse af de geologiske og geofysiske karakteristika, som er væsentlige for vurdering af muligheder for geotermisk energiudnyttelse. Gennem ny seismisk tolkning, seismisk kortlægning og opstilling af en tredimensional strukturel geologisk model, opstilling en tredimensional termisk model for undergrunden, analyse af reservoirbjergarter og geofysiske borehulsdata samt numeriske modelberegninger er der frembragt omfattende ny viden om de geotermiske reservoirers regionale udbredelse, deres fysiske genskaber, temperatur og energiindhold. Denne information er velegnet til illustration i et nyt WebGIS system og danner grundlag for en første almen vurdering af, hvor der er muligheder for energiudnyttelse. Der findes lovende geotermiske reservoirer i det meste af landet, herunder i undergrunden under Storkøbenhavn. Sammen med anden erfaring viser projektet, hvor der lokalt skal følges op med mere detaljerede geologiske og geofysiske undersøgelser og hvorledes, der er behov for ny forskning i specifikke problemstillinger for at sikre en langtidsstabil og bæredygtig energiproduktion.
Projektbeskrivelse

Studier har vist, at der findes enorme geotermiske ressourcer i den danske undergrund i form af reservoirer med varmt vand, som kan udnyttes til opvarmningsformål. Forskningsprojektet undersøger de vigtigste geologiske og geofysiske parametre, som bestemmer de geotermiske udnyttelsesmuligheder. Det er primært reservoirernes dybde, temperatur, tykkelse, kontinuitet, porøsitet og gennemstrømmelighed (permeabilitet) . Projektet sammenstiller al tilgængelig relevant geologisk og geofysisk information, samt analyserer nye data og opstiller modeller med henblik på at definere, kortlægge og karakterisere de potentielle geotermiske reservoirer. Det samlede energipotentiale i undergrunden vil blive vurderet og beregnet, idet der løbende opbygges nye databaser og udvikles nye geologiske og geofysiske modeller til forståelse af variationen i reservoirenhedernes kvalitet og temperatur. Der vil ligeledes blive udført numeriske beregninger på forskellige modeller for energiudnyttelse, hvor Øresundsregionen, dvs. området fra den østlige del af Sjælland til den
vestlige del af Skåne, er udvalgt til særligt detaljerede undersøgelser.

Key figures

Periode:
2010 - 2016
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
8,77 mio.
Støttebeløb:
11,08 mio.
Støtteprocent:
72 %
Projektbudget:
15,39 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ENMI 09-067272 - 0603-00342B

Deltagere

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Nielsen, Lars Henrik
Adresse
De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Øster Voldgade 10
DK-1350 København K
www.geus.dk
Nielsen, Lars Henrik , 38142730, lhn@geus.dk
Øvr. Partnere: Sveriges Geologiska Undersökning (SGU); Aarhus Universitet; DONG Energy A/S;German Research Centre (GFZ)
Email
lhn@geus.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk