Globalt Atlas over designparametre

Institut for Vindenergi

GASP sigter på at nedbringe den sammenlignelige energipris ved at reducere usikkerheden og ved at tilvejebringe kvalitetsdata for opstillingsbetingelserne. Dette sikrer et velegnet vindklima, hvorved man undgår skader på møllernes konstruktion og unødige omkostninger ved alt for konservative møllevalg. Resultaterne af GASP vil indeholde de designparametre der anvendes på markedet.

Projektbeskrivelse

Dette projekt vil levere det første globale atlas over vindklimaparametre og anbefalede vindmølle design-klasser. Disse data er en forudsætning for at energiplanlæggere kan estimere omkostninger og for at vindmølleproducenter kan tilpasse deres møller til forskellige regioner globalt. De nyeste data og metoder udviklet af DTU og EMD benyttes i dette nye koncept og beregningssetup og resultaterne vil blive implementeret i både DTU og EMD’s eksisterende software og portaler. Udkommet af dette projekt vil fremme udviklingen af vindenergi globalt og være til fordel for den danske vindenergibranche via de nye data og services og dermed bidrage til at sikre en fastholdelse af Danmarks globale førerposition indenfor vindenergi.

Resultater

GASP projektet målsætning har været at nedbringe den sammenlignelige energipris ved at reducere usikkerheden og ved at tilvejebringe kvalitetsdata for vindmøllers opstillingsbetingelser. Dette vil sikre et velegnet vindklima, hvor man undgår skader på møllernes konstruktion og unødige omkostninger ved alt for konservative møllevalg. Udviklingen af GASP har resulteret i designparametre, der anven-des på markedet.

Projektet har indfriet de planlagte mål om at lave globale vinddata med en højere opløsning (250 m) i 3 højder (50, 100 og 150 m), samt lægge designdata ind for 50 års vind, turbulens, anbefalet vindmølle-klasse og usikkerhed. Data er gjort offentligt tilgængelig igennem både kommercielle og videnskabelige platforme. De under-liggende metoder er transparente og veldokumenterede i tekniske rapporter, som er tilgængelige på distributionsplatformene.


GASP’s resultater er til gavn for samfundet primært igennem vindmølleproducenter og for udviklere af vindmølleparker som kan tilgå data igennem web-baserede GIS-portaler hosted af DTU og EMD med mulighed for visualisering, download og analyse af data. De udviklede data er frit-tilgængelige, men for at øge det kommercielle perspektiv integreres data også i de kommercielle portaler WASP, WEng og windPRO, hvor brugerne kan udføre detaljerede beregninger for projekter og specifikke møller.
DTU og EMD forventer et øget antal ”premium”-brugere, der medvirker til øget omsætning og beskæftigelse 0-5 år efter projektafslutning.

Key figures

Periode:
2019 - 2021
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
2,78 mio.
Støttebeløb:
2,78 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
5,55 mio.

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.83 mio. 1.83 mio.
EMD INTERNATIONAL A/S 0.94 mio. 0.94 mio.

Kontakt

Kontakperson
Xiaoli Guo Larsén
Adresse

Frederiksborgvej 399,
Risø Campus,
4000 Roskilde
Tlf.: +45 2132 7332

Email
xgal@dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk