GREEN - Center for power generation from renewable energy

Hvis danske kraftvarmeværker i fremtiden skal fyre med biomasse frem for fossile brændsler, forudsætter det en væsentlig omstilling. GREEN vil facilitere denne omstilling ved bl.a. at optimere landbrugets produktion af biomasse, udvikle nyt og mere velegnet fyringsudstyr samt metoder til genanvendelse af aske som gødning.
Projektet har genereret betydelig ny viden og potentielt samfundsnyttige resultater, f.eks.: Nye beskyttende coatings til overhedere, nye kosteffektive brændselsanalyse metoder, nye og forbedrede modeller for bl.a. biomasse-afgasning, og belægningsdannelse; og anbefalinger til levetidsforlængelse af SCR katalysatorer. Projektet har ført til flere nye forskningsprojekter indenfor bl.a. forbehandling af brændsler og korrosionsbeskyttelse.
Projektbeskrivelse

Formålet med GREEN er at fremme en effektiv omstilling fra kulfyrede kraftværker til biomasse, herunder at sikre en høj el-nyttevirkning og stor brændselsfleksibilitet. Projektet fokuserer specifikt på udfordringerne ved bio-støvfyring på centrale kraftværker; udmøntet i følgende forskningsområder:
• Biomasse kvalitet
• Brændselskarakterisering
• Brænderdesign
• Aske transformation, belægningsdannelse og additiver
• Udvikling af avancerede korrosionsresistente overhedermaterialer
• Deaktivering af SCR katalysatorer
• Udnyttelse af aske som gødning

I fremtidens klimavenlige energisystem vil de centrale kraftværker fortsat være nødvendige for at balancere den fluktuerende el-produktion fra vind og andre vedvarende energikilder og for at forsyne de større byer med fjernvarme. En bæredygtig fremtid for de centrale værker kræver imidlertid en storstilet omlægning af brændselsforsyningen fra kul og gas til biomasse. Omlægning af en enkelt kraftværksblok på 350 MW fra kul til biomasse bidrager med en CO_2-neutral el-produktion svarende til etablering af en havvindmøllepark på 500 MW, så potentialet er meget stort. De danske kraftværker har el-virkningsgrader, der i international målestok er meget høje, men de er ikke bygget til biomasse. På grund af biomassens fundamentalt anderledes fysisk/kemiske egenskaber indebærer omlægningen en række tekniske problemstillinger for kedel- og miljøanlæg, der reducerer virkningsgraden og begrænser biomasseforsyningen til import af træpiller. Nye bio-kraftværker skal baseres på nye løsninger, der kan sikre anvendelse af restprodukter fra landbrug og energiafgrøder med høj effektivitet, lave emissioner og høj driftsfleksibilitet. Formålet med dette strategiske forskningscenter er at bidrage til at sikre en effektiv omstilling af kul- og gasfyrede kraftværker til biomasse og bane vejen for udvikling af fremtidens biomassefyrede kraftværk med høj elvirkningsgrad og stor brændselsfleksibilitet gennem bla forbedret biomassekvalitet, brænderdesign, overhedermaterialer, og askeanvendelse.

Key figures

Periode:
2011 - 2016
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
15,87 mio.
Støttebeløb:
34,24 mio.
Støtteprocent:
65 %
Projektbudget:
52,61 mio.

Kategori

Oprindelig title
GREEN - Center for power generation from renewable energy
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ENMI 10-093956 - IFD 0603-00429B

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 15.99 mio. 3.30 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 8.21 mio. 2.89 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.02 mio. 0.20 mio.
Aarhus Universitet 5.11 mio. 0.66 mio.
HNE Eberwalde 0.50 mio. 0.02 mio.
Stanford University 0.50 mio.
Lunds Univeritet 0.50 mio.
University of North Texas 0.50 mio.
VATTENFALL A/S 3.90 mio.
Ørsted A/S 3.90 mio.
BURMEISTER & WAIN ENERGY A/S 1.00 mio.

Kontakt

Kontakperson
Glarborg, Peter
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Kemiteknik (DTU Kemiteknik)
Søltofts Plads, Bygning 229
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.kt.dtu.dk
 

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk