IEA PVT Task deltagelse

Formålet med projektet er dansk deltagelse i det nye IEA SHC program task vedr. PVT anlæg: ”Application of PVT collectors and new solutions with PVT systems”.

Projektbeskrivelse

Et antal forsknings- og udviklingsaktiviteter fortages inden for PVT paneler (kombineret solcelle og solfanger panel). PVT anlæg udgør en del af varme-/køle- og elektricitetssystemer i bygninger.

Undersøgelser af PVT anlæg vil blive udført. Formålet er at fuldt ud belyse PVT anlægs potentiale og optimere anlægsdesign. En simuleringsmodel vil blive udviklet til at støtte disse undersøgelser.

Eksperimentelle undersøgelser af PVT paneler placeret på taglader og lodret placerede facadeintegreret PVT paneler vil blive fortaget, for at analysere ydelser under virkelige vejrforhold.

Målinger på tre fuldskala PVT anlæg i bygninger forskellige steder i Danmark vil blive analyseret mht. ydelser, for at optimere kontrolstrategi og anlægsdesign.

Erfaringerne vil blive delt med de internationale eksperter og ny viden fra IEA Task eksperterne vil blive bragt hjem til Danmark, implementeret i de igangværende projekter og delt med de mange virksomheder, som har været involveret i udvikling af PVT anlæg i Danmark.

Resultater

Det internationale projekt skaber et verdensomfattende overblik over PVT1 og netværket inden for PVT-området.

PVT (hybrid solcelle og termisk solfanger) paneler kan producere varme, elektricitet og køling til bygninger. På grund af det komplekse samspil mellem de forskellige komponenter af PVT anlæg og bygninger er der mange forskellige udformninger af PVT anlæg, og det er vanskeligt at bestemme optimale anlægsudformninger.

Projektet har ved hjælp af et demonstrationsanlæg med PVT paneler produceret af RACELL udviklet en simuleringsmodel, som er er valideret ved hjælp af målinger for det afprøvede anlæg. Der er gennemført beregninger for at klarlægge, hvorledes anlægget bedst udformes. Anlæggenes ydeevne er testet i forskellige vejrforhold og på forskellige overfalder, som ligeledes er sammenlignet med den beregnede ydeevne fra simuleringsmodellen.

Projektets resultater blev præsenteret på et informationsmøde for alle interesserede på Danmarks Tekniske Universitet. Mødet inkluderede præsentationer af danske og internationale eksperter.

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,24 mio.
Støttebeløb:
1,44 mio.
Støtteprocent:
86 %
Projektbudget:
1,68 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64017-05157

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.29 mio. 0.14 mio.
Racell Saphire Technologies 0.15 mio. 0.10 mio.

Kontakt

Kontakperson
Mark Dannemand
Adresse

Brovej 118

2800 Kgs. Lyngby

45 25 18 87

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk