International Smart Grid Technology Collaboration

Projektet støtter dansk deltagelse i MI og sikrer et solidt dansk aftryk i den internationale energi politik. Derved får vi mulighed for at påvirke, hvordan fremtidens energi system kommer til at se ud samt videreformidle dette til de danske virksomheder der udvikler energiteknologi. Dette skal understøtte virksomhederne i at udvikle løsninger, der matcher behovet fra det internationale energi marked.

Formålet med projektet har været at styrke den danske deltagelse i Mission Innovation Smart Grid Innovation Challenge (MI IC#1) og formidle resultater fra arbejdsgruppen til danske aktører og netværk gennem projektets partnere Intelligent Energi og Climate KIC. Deltagelsen har ligeledes muliggjort dansk indspark til den internationale energidagsorden ift. smart grids.

Projektbeskrivelse

Siden 2015 har Danmark været en del af Mission Innovation (MI) initiativet – et internationalt samarbejde med det formål, at accelerere den grønne omstilling. MI består af 24 medlemmer, 23 lande og EU.

Dette projekt støtter dansk deltagelse i Smart Grid Innovation Challenge også kaldet IC#1, hvor Danmark er co-leader på den task, der omhandler Demand Response. Desuden deltager Danmark i en række andre tasks. Formålet med dette projekt er at påvirke den internationale smart grid forskning gennem vores solide danske erfaring på området og dermed få indflydelse på hvilke teknologier der bliver en del af fremtidens bæredygtige energi system.

Dette projekt vil desuden bruge resultater og erfaringer fra det store antal danske og internationale projekter og skabe en international kontekst for den danske energi industri.

Som en del af MI har deltagerlandene forpligtet sig til at styrke deres samarbejde om at udvikle fremtidens bæredygtige energi teknologi og at fordoble den offentlige støtte til forskning frem til 2020. Ved at styrke det internationale samarbejde kan MI landene i langt højere grad udnytte de investerede ressourcer – ikke kun finansielt men også i forhold til viden og kompetencer og dermed accelerere den grønne omstilling.

Resultater

Formålet med danske deltagelse i MI IC#1 har været at påvirke den internationale smart grid forskning gennem solid dansk erfaring på området og dermed få indflydelse på de teknologier som er en del af fremtidens bæredygtige energi system. Gennem partnerskabet (CEE, Climate KIC og iEnergi) er der fokuseret og bidraget med kompetencer inden for forskning, innovation og erhverv.

Et international survey om demand response er gennemført som en del af projektet. Konklusionerne er, at der internationalt er relativt veludviklede planer for udnyttelse af demand response fra industrien, men at man i andre anvendelser er bagefter pga. manglende lovgivning og forretningsmodeller. En identificeret barriere som kan drage fordel af international samarbejde er metoder for estimering og forecasting som kan være en vigtig drivkraft for udnyttelse af demand response potentialet. Gennem projektets workshops er der skabt ramme for diskussion af løsninger for lokale fleksibilitetsmarkeder, hvilket fortsættes i iEnergi regi og har haft indflydelse på Markeds Model 3.0. Projektet har deltaget i følgende:

EM 10 / MI4 together with IC#1 working group meeting, Vancouver, May 2019

 iEnergi workshop, Flexibility is the cornerstone of the future energy system, June 2019

 Mission Innovation Energy Hack, C40 Mayors Summit, Copenhagen, October 2019

Sixth MI IC#1 internal working meeting, Paris, November 2019

 iEnergi Workshop: Stock-taking on how demand response is progressing in the EU, with particular focus on Citizen Energy Communities, April 2021

CIRED, online, September, 2021

Digital Tech Summit, Copenhagen, November 2021

Projektet har oprettet en hjemmeside: www.mission-innovation.dk og har bidraget til platformen: Sgia (mi-sgiaplatform.net).

Key figures

Periode:
2019 - 2020
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
0,53 mio.
Støttebeløb:
1,09 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
1,62 mio.

Kategori

Oprindelig title
International Smart Grid Technology Collaboration
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64018-0625

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.82 mio. 0.35 mio.
Dansk Energi 0.18 mio. 0.12 mio.
Climate-KIC ApS 0.09 mio. 0.06 mio.

Kontakt

Kontakperson
Jeanette Irene Nielsen
Adresse

Elektrovej 325,
2800 Kgs. Lyngby
Tlf.: 9351 1604

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk