Kommercialisering af koncentreret solenergi

Målsætningen er at videreudvikle et dansk designet og produceret Concentrated Solar Power (CPS) solvarmeanlæg til kommercialiseringsniveau. Projektet vil demonstrere de teknologiske, økonomiske og miljømæssige fordele som fjernvarme og andre industrier, der anvender processdamp, vil få ved at anvende af CSP.
Aalborg CSP og DTU Byg har i 2013 udført ydelsesmålinger på det eksisterende solvarmeanlæg i Thisted med koncentrerende solfangere (CSP).
Projektbeskrivelse

Solpaneler i Danmark har gennemlevet en årlig vækstrate på over 100%. Aalborg CSP så potentialet for solenergi i fjernvarmeregi, og med udgangspunkt i sine internationale erfaringer som markedsledende underleverandør af dampgeneratorer til de større Concentrated Solar Power (CSP) sol-kraftværker, indledte de en videreudvikling af den konventionelle CSP-teknologi. Videreudviklingen kulminerede i etableringen af et prototype-anlæg, der er finansieret, udviklet, produceret, installeret og idriftsat af Aalborg CSP, uden nogen
former for tilskud. Prototypen blev installeret ved Thisted Varmeforsyning, og systemet efterbeviste, at de teknologiske principper bag CSP-teknologien kunne fungere i fjernvarmeregi. Idéen med ”Kommercialisering af koncentreret solenergi” er at udvikle et innovativt redesign, der gør CSP-teknologien klar til kommercialisering. CSP-teknologien vil, baseret på vejrdata fra et gennemsnitligt år, producere 6212 MWh/år ud fra et effektivt spejlareal på 8.309 m2 og et total areal på 21.600 m2, hvilket betyder, at CSP vil opnå en forøget effektivitet på 50% sammenlignet med de traditionelle solpaneler.
Hadsund Fjernvarme vil være anlægsværten for det 5MW store demonstrationsanlæg. Givet at CSP-teknologien gennemgår den ønskede udvikling, vil CSP-anlægget igennem dets levetid være mere rentablet end selv den billigste energiløsning i fjernvarmeregi idag. Derudover vil den nyudviklede type CSP-anlæg kunne producere langt højere temperaturer, hvilket betyder anlægget kan producere damp. Dermed åbnes der op for mulighederne for en lang række af industrier, der anvender procesdamp i deres produktionsfaciliteter. Markedspotentialet for CSP-teknologien er derfor ikke begrænset til fjernvarme, men kan skitseres globalt og på tværs af industrier.

Resultater

Målingerne viser som ventet, at de traditionelle plane solfangere yder mest i temperaturnivea på 50 grader eller derunder, mens de koncentrerende solfangere yder mest i temperaturområdet 70 grader og derover.  Der forventes derfor at være god økonomi i store solvarmeanlæg, hvor de to typer solfangere kombineres, således at de plane installeres i den ’kolde ende’ og de koncentrerende solfangere i den ’varme ende’ af et større solvarmeanlæg tilknyttet et fjernvarmeanlæg. EUDP har derfor bevilget yderligere støtte til et udviklings- og demonstrationsprojekt i EUDP runden 2013-II.

Key figures

Periode:
2013 - 2014
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,80 mio.
Støttebeløb:
0,19 mio.
Støtteprocent:
19 %
Projektbudget:
0,99 mio.

Kategori

Oprindelig title
Kommercialisering af koncentreret solenergi
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64012-0204

Dokumenter

Deltagere

Aalborg CSP A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg CSP A/S 0.40 mio. 0.12 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.40 mio. 0.07 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk