ODIN-Vind-dekommissionering af havvindmøller

BRIC
ODIN-Vind vil udvikle og demonstrere et management system til dekommissionering af havvindmøller. Software systemet vil gøre det muligt for interessenter at reducere risiko, omkostninger og tidforbrug ved dekommissionering og samtidig minimere miljøpåvirkningen ved optimal affaldshåndtering og genbrug af delkomponenternes med restlevetid.
Projektbeskrivelse

ODIN-Vind-projektet har til formål at etablere et software-system til styring af den fulde dekommissioneringsproces af havvindmøller. ODIN-Vind vil omfatte værktøjer til estimering af den resterende levetid for havvindmøllekomponenterne der kan vurdere potentialet i genbrug af dele af havvindmøllekomponenterne på andre lokaliteter eller til andre formål. Softwaren udvikles gennem syv work packages (WP): WP1: Administration WP2: Determination of the decommisioning software model WP3: Data administration and “Good practices” WP4: Approaches and Tools for estimating remaining lifetime of wind turbine components WP5: Strategies to Decommissioning process and ID of KPI´s WP6: Software programming and database update WP7: Demonstration of ODIN-Wind on Horns Rev 1 Efter hver WP udarbejdes en rapport over det udførte arbejde og endelig skal de samlede resultater præsenteres til interessenter gennem artikler, konferencer etc. ODIN-Vind vil indeholde en generel metode til dekommissionering, hvor hele processen fra planlægning til affaldshåndtering vil være inkluderet. ODIN vind vil indsamle tilgængeligt data fra alle udførte projekter for at, opretholde en database med opdateret prisdata og state-of-the-art teknologier. Hensigten er at udvikle et management system, som guider bruger gennem hele dekommissioneringsprocessen.

Resultater

Formålet med projektet har været at udvikle og demonstrere et management system til dekommissionering af havvindmøller. Systemet (software) vil gøre det muligt for interessenter at reducere risici, omkostninger og tidforbrug ved dekommissionering og samtidig minimere miljøpåvirkninger ved optimal affaldshåndtering og genbrug af delkomponenterne med resterende levetid. 

NIRAS har igennem projektet etableret en platform, der blev brugt til at skabe en egentlig forretning. Dette både hvad angår designfasen, i forbindelse med drift og i forbindelse med de faktiske nedlukningsprojekter.

Key figures

Periode:
2014 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
4,96 mio.
Støttebeløb:
6,71 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
11,66 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64013-0569

Dokumenter

Deltagere

NIRAS A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
NIRAS A/S 1.27 mio. 1.91 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.85 mio. 0.68 mio.
TWI 1.40 mio. 2.10 mio.
VATTENFALL A/S 0.10 mio. 0.15 mio.
A.P. MØLLER - MÆRSK A/S 0.08 mio. 0.12 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk