Opfølgningsprogram for store varmelagre i Danmark

Projektets formål er at følge driften af to damvarmelagre og et borehulslager opført i perioden 2011-2013 i Danmark. I projektet opsamles, analyseres og formidles måleresultater og driftserfaringer ind til 2018.
Projektbeskrivelse

Langtidsvarmelagre er vigtige i det fremtidige energisystem I Danmark. Det fremgår bl.a. af to rapporter som Energistyrelsen har rekvireret i løbet af 2013:

- "Status and Recommendations for RD&D on Energy Storage Technologies in a Danish Context” og
- ”Udredning vedrørende varmelagringsteknologier og store varmepumper til brug i fjernvarmesystemet".
 

I perioden 2011-2013 er opført 3 store Iangtidsvarmelagre i henholdsvis Brædstrup (borehulslager), Marstal (damvarmelager) og Dronninglund (damvarmelager) iforbindelse med store solvarmeanlæg og varmepumper til fjernvarmeproduktion. Måleprogrammerne for disse lagre afsluttes samtidigt med projekterne. Langtidsvarmelagre ændrer imidlertid effektivitet de første år på grund af opvarmning af den omgivende jord. Der er derfor behov for at fortsætte måleprogrammerne til Iagrene har været flere år i drift. Ansøgningen har til formål at sikre dette samt analyse og offentliggørelse af måleresultaterne. Desuden indeholder ansøgningen test og tiltag til støtte for fremtidige Iagerprojekter.
Projektets hovedaktiviteter er løbende offentliggørelse af måleresultaterne på Solvarmedata.dk og årlige analyser af lagrenes ydelse. I forbindelse med damvarmelagre er der derudover 3 problemer, som ønskes løst i forhold til de etablerede og fremtidige lagre:
 

- Korrosion af ind- og udløbsrørene. Problemet har været aktuelt i Marstal. Virkningen af indsatsen mod korrosion og udviklingen skal følges løbende.
- Levetiden af Iineren i Dronninglund. Lineren er ikke testet, men leverandøren har garanteret 20 års levetid ved 90° C. Dette bør testes, for holder det, vil det udvide anvendelsesområdet for damvarmelagre til at omfatte varme fra affaldsforbrænding, kraftvarme og industrielle processer.
- Holdbarheden af det anvendte isoleringsmateriale i de flydende låg i Marstal og Dronninglund. Også her vil en test kunne afgøre om anvendelsesområdet kan udvides.
 

Langtidsvarmelagre vil kunne gøre de fremtidige fjernvarmesystemer flexible, således at fluktuerende elproduktion kan integreres. I Danmark vurderes det fremtidige behov til ca. 5 mio. m3 vandlagre. Uden for Danmark arbejdes med tilsvarende systemer. F.eks. har et nyligt studie vist et behov for 15 mio. m3 vandlagre i Tyskland lige som der fra kinesisk side er vist begyndende interesse for teknologien.

 

Key figures

Periode:
2014 - 2018
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,55 mio.
Støttebeløb:
2,90 mio.
Støtteprocent:
65 %
Projektbudget:
4,44 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Forskning
Journalnummer
64014-0121

Dokumenter

Deltagere

PlanEnergi (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
PlanEnergi 0.75 mio. 0.60 mio.
BRÆDSTRUP FJERNVARME A M B A 0.23 mio. 0.16 mio.
MARSTAL FJERNVARME A M B A 0.51 mio. 0.51 mio.
Dronninglund Fjernvarme 0.22 mio. 0.15 mio.
Professionshøjskolen VIA University College 0.10 mio. 0.01 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.12 mio. 0.01 mio.
Solites (DE) 0.96 mio. 0.11 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk