Passiv 3D Køling

Formålet er at udvikle en effektiv passiv køleløsning til LED produkter baseret på en række innovative ideer, additiv manufacture samt eksisterende forskning og erfaringer.
Passiv køling er en kendt disciplin der bruges i vid udstrækning. AT Lightings research har vist at der hersker mange konventioner og fandt et potentiale i at gentænke passiv køling i en moderne kontekst. I den finder vi 3D print og muligheden for at designe komplekse emner i 3D software.
Projektbeskrivelse

Formålet er at udvikle en effektiv passiv køleløsning til LED produkter baseret på en række innovative ideer, additiv manufacture samt eksisterende forskning og erfaringer. Målet er at beskrive den ideelle måde at ind tænke passiv køling i et produkt med højst mulig performance, samtidig med at følgeforbrugere som blæsere og styringselektronik skæres væk. I projektet vil vi anvende resultaterne i en case, der har til hensigt at konvertere et aktivt kølet highpower LED armatur til ren passiv køling. Projektet vil bygge videre på AT Lightings dokumenterede erfaring med udvikling af særdeles effektiv passiv køling, ved at teste og videreudvikle en række nye løsningsmetoder og innovationer og skemalægge resultater i en række designprincipper. Ambitionen med dette ELFORSK projekt er derfor i sidste ende at have udviklet en design guide for god passiv køling i bredt anvendte produkter målrettet private slutbrugere, således at principperne kan integreres i produktudvikling af LED armaturer. Designprincipperne vil også kunne anvendes i andre produkter med behov for køling som eksempelvis computere.

Resultater

Projektet har haft til formål at arbejde med passiv køling og de nye produktionsmuligheder som 3D print i metal byder på.

Passiv køling er en kendt disciplin der bruges i vid udstrækning. AT Lightings research har vist at der hersker mange konventioner og fandt et potentiale i at gentænke passiv køling i en moderne kontekst. I den finder vi 3D print og muligheden for at designe komplekse emner i 3D software. Værktøjer der åbner op for at bruge nye geometrier og inkorporere dem i det overordnede design med større dynamik end tidligere. Dels da køleevnen kan forøges og dels fordi man kan konstruere med færre dele. Den gevinst vi jagter er at køle mere og bedre rent passivt, således at strømforbrugende systemer erstattes med mindre og helt grønne løsninger.

Kølelegemer afgiver sin varme fra overfladen af køleribberne og den typiske måde at rationalisere over dette synes at have været "jo mere overflade jo bedre". Det er muligt at få en meget stor køleeffekt-forøgelse ved at udnytte konvektion. Typisk for LED spots og computere er et indre kølesystem, pakket ind i et kabinet. De er ikke i stand til at udnytte konveksionen og man må tilføre systemet en aktiv, strømforbrugende og støjende blæser eller lignende. Systemet bliver langt mere komplekst, pladskrævende og dyrt.

Resultatet ved at gøre køling til et ydre komponent med luft omkring sig åbnede op for bedre køling, da fysikkens love nu arbejdede med os for fuld kraft. Konvektionens effekt skulle vise sig at ændre meget på hvor stor en overflade der var påkrævet for at flytte varmejoules fra kølelegemet og til luft. Mere relevant var pludselig luftkanaler og luftens frie bevægelighed igennem kølelegemet

Et andet aspekt ved konventionerne i typiske kølelegemer er geometriske flaskehalse der nedsætter varmens mulighed for at rejse frit inde i kølelegemet fra varmekilde og til de varmeafgivende ekstremiteter. Dette hæver driftstemperaturen og begrænser performance. Det overkommes ved at give kølelegemet jævnt aftagende masse fra varmekilde og til køleribber.

Kombinationen af disse elementer har signifikant effekt i selv simple konstruktioner. 3D gittersystemer gav yderligere effektforøgelse ved at kunne trække køleluft igennem kølelegemet og samtidig have maksimal køleeffekt ved alle vinkler, da køleribberne aldrig "skygger" for hinanden.

Det har været en stor inspiration også at gå biomimetisk til værks og bruge naturens måde at "designe" løsninger. Koraller og træer har været kilde til viden. Flow og overflade fra koraller kombineret med den aftagende tykkelse vi finder hos træer der vokser og strækker sig ud, har været konkrete elementer der har haft indflydelse på udviklingen af disse 3D kølegeometrier.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,82 mio.
Støttebeløb:
0,81 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
1,62 mio.

Kategori

Oprindelig title
Passiv 3D Køling
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-020

Deltagere

AT LIGHTING ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut
OSRAM A/S
UNIC-LIGHT ApS

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk