Prædiktiv og Proaktiv Vedligeholdelse af Fjernvarmesystemer

SDU Centre of Energy Informatics

I dette projekt vil vi udvikle et diagnoseværktøj til automatisk og omkostningseffektiv datavalidering og -rekonstruktion, forudsigelse, detektion, og diagnosticering af fejl, og uregelmæssigheder i fjernvarme systemer.

Projektbeskrivelse

Fjernvarme spiller en vigtig rolle i at facilitere overgangen til et energimæssigt renere Danmark. I nutidens digitale fjernvarmeteknologier udføres datavalidering og -rekonstruktion kun i begrænset omfang. Dette skal ændres for at frigøre digitaliseringens fulde potentiale. I øjeblikket har fjernvarmedistributionsselskaber en reaktiv “vent til det går i stykker” tilgang til vedligehold. Dette medfører en ineffektiv planlægning af vedligehold og skaber et behov for smartere, pro-aktive vedligeholdelsesstrategier.

I dette projekt vil vi udvikle et diagnoseværktøj til automatisk og omkostningseffektiv datavalidering og -rekonstruktion, forudsigelse, detektion, og diagnosticering af fejl, og uregelmæssigheder i fjernvarme systemer. Den foreslåede løsning benytter sig af eksisterende infrastrukturer som fx smart meters og behøver ikke yderligere hardware-implementeringer. Ydermere vil løsningen forudsige fejl og uregelmæssigheder, hvilket baner vej for bedre drift og planlægning. Værktøjet muliggør forudsigelsesbaseret vedligehold, som er en mere pro-aktiv og effektiv vedligeholdelses strategi, end den som i øjeblikket anvendes i fjernvarmesystemer.

Key figures

Periode:
2021 - 2024
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
2,01 mio.
Støttebeløb:
3,52 mio.
Støtteprocent:
64 %
Projektbudget:
5,53 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64020-2102

Deltagere

Syddansk Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Syddansk Universitet 2.45 mio. 0.27 mio.
KMD A/S 0.69 mio. 1.04 mio.
Fjernvarme Fyn 0.38 mio. 0.70 mio.

Kontakt

Kontakperson
Hamid Reza Shaker
Adresse

Mærsk Mc Kinney Møller Instituttet
Campusvej 55,
Odense M, DK-5230
Tlf.: 40121357

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk