PreHeat

Formålet med dette udviklingsprojekt er at demonstrere teknologien til et nyt state-of-the-art rumopvarmningskoncept. Nyere forskning har vist, at eksisterende beboelsesejendomme kan benyttes som termiske "batterier" for at afbalancere fremtidige energisystemer baseret på vedvarende energiproduktion. Teknologien kombinerer en ny styringsalgoritme udviklet af AU med eksisterende klem-sensorer og en software platform udviklet af ReMoni, og on-market tredjeparts radiator termostater.

Simuleringsstudier har vist store økonomiske og miljømæssige fordele ved Demand Side Management (DSM) i forbindelse med fjernvarme. Economic Model Predictive Control (E-MPC) er en af de mest lo-vende teknikker til at facilitere DSM, men på trods af dens teoretiske potentiale er denne teknologi aldrig blevet brugt væsentligt i praksis. Det overordnede formål med dette projekt var at demonstrere, at E-MPC er praktisk implementerbart i et typisk dansk enfamiliehus.

Projektbeskrivelse

Formålet er at udvikle en ny teknologi til rumopvarmning, der anvender boliger som termiske ”batterier” til at forbedre fjernvarmesystemets ydeevne. Projektet udvikler og demonstrerer en robust og nem at installere teknologipakke, som kombinerer en intelligent styringsalgoritme udviklet af AU med eksisterende ReMoni klemme-sensorer, ReMoni IoT-platform samt tredjeparts radiatortermostater.

Projektets hovedaktiviteter er at videreudvikle IoT-platformen og tilpasse kontrolalgoritmen til AffaldVarme Aarhus behov samt teste ydeevne og robustheden af den nye teknologi i to udvalgte testbygninger.

Målet er at PreHeat-teknologien når TRL 6 i slutningen af projektet. Hensigten er herefter at gennemføre et stor-skala demonstrationsprojekt, som tager den udviklede teknologi til TRL 7-8, med henblik på en markedsintroduktion (TRL 9).    

PreHeat teknologien kan reducere store investeringer i fjernvarmesystemer samt mindske driftsomkostningerne til en værdi af mange millioner danske kroner.

Resultater

Formålet var at udvikle en ny teknologi til rumopvarmning. Teknologien ville anvende boliger som termiske ”bat-terier” til at forbedre fjernvarmesystemets ydeevne. Idégrundlaget bag projektet var, at der skal ske en løbende optimering af fjernvarmeproduktionen (undgå spidsbelastninger) ved at udnytte, at boligens fjernvarmevarme-forbrug i et vist omfang kan forskydes, da rumtemperaturen varierer langsomt i boliger opvarmet med vandbårne radiatorer. Projektet sigtede mod at videreudvikle og demonstrere en robust og nem installerbar teknologipakke, som kombinerede en intelligent styringsalgoritme (AU) med eksisterende ReMoni klemme-sensorer samt en IoT-platform (overvågnings- og styringssoftware), udviklet af ReMoni, og slutteligt ville projektet muliggøre inte-gration med tredjepartstermostater.
Projektets hovedaktiviteter var at videreudvikle IoT-platformen og tilpasse kontrolalgoritmen til AffaldVarme Aar-hus’ behov, samt at teste ydeevne og robustheden af den nye teknologi i to udvalgte bygninger.
PreHeat-teknologien forventedes at kunne reducere store investeringer i fjernvarmesystemer og mindske driftsomkostningerne hertil. Projektet nåede delvist i mål, men ikke helt, grundet tekniske problemer i projektet.
Resultaterne af projektet er som følger:

- En IoT-platform fra ReMoni, der er blevet væsentligt forbedret i forhold til robusthed, sikkerhed og bat-terilevetid. Platformen er også udviklet til at kommunikere med tredjeparts radiatortermostater.
- Tests i to case-bygninger viste, at adskillige praktiske udfordringer skal overvindes før E-MPC er praktisk implementerbar.
- Den eksisterende E-MPC blev videreudviklet til at håndtere de mest alvorlige udfordringer.
- Semistrukturerede interviews med danske fjernvarmeinteressenter viste, at de ser muligheder for DSM som et middel til at løse deres udfordringer.
Disse resultater kan bruges i fremtiden på følgende måder:
- Den forbedrede IoT-platform kan bruges til fremtidige E-MPC'er og kunder hos ReMoni generelt.
- Erfaringerne fra testbygningerne og interviewene med fjernvarmeinteressenter kan bruges af forskere og aktører, der forsøger at implementere DSM i forbindelse med fjernvarme.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
1,25 mio.
Støttebeløb:
3,30 mio.
Støtteprocent:
73 %
Projektbudget:
4,55 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64019-0127

Deltagere

Aarhus Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aarhus Universitet 1.80 mio. 0.20 mio.
ReMoni ApS 1.50 mio. 1.00 mio.
AffaldVarme Aarhus 0.05 mio.

Kontakt

Kontakperson
Michael Dahl Knudsen
Adresse

Inge Lehmanns Gade 10,
8000 Aarhus
Tlf.: 42405154

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk