SMART GRID-Styring til Kolding Central Renseanlæg

Et Automatisk Smart Grid system til Kolding Central Renseanlæg skal, ud fra en prognose for den fremtidige spildevandsbelastning, en prognose for den fremtidige variation på elpriser, den aktuelle driftsstatus og en risikovurdering, automatisk kunne fastlægge den fremtidige drift af udvalgte el forbrugende enheder på renseanlægget, herunder også optimere den interne el-produktion.
Smart Grid software styring på Kolding Central Renseanlæg (KCR) skal automatisk optimere elforbrug og produktion på anlægget, i forhold til variationen på elpriser, tilstrømning og afløbskvalitet. Styringssoftwaren skal ligeledes udvikles så systemet kan udnyttes som bufferkapacitet under hensyntagen til forventede tørvejrs og regnperioder.
Projektbeskrivelse

Der etableres Smart Grid software til styring på Kolding Central Renseanlæg (KCR). Styringen skal automatisk optimere elforbrug og -produktion på anlægget, i forhold til variationen på elpriser, tilstrømning og afløbskvalitet, således at der fortrinsvis forbruges eksternt købt el, når elprisen er lav, for herved at reducere elforbruget i perioder, hvor elprisen er høj. Styringssoftwaren skal ligeledes udvikles til at give et forecast på afstrømningen i afløbssystemet, så systemet kan udnyttes som bufferkapacitet under hensyntagen til forventede tørvejrs- og regnperioder, og herved bidrage til omfordeling af energiforbrug. Projektet består af 2 hovedfaser, hvor softwaren udvikles, testes og idriftsættes successivt, idet der startes på renseanlæggets energiforbrugende processer, herefter optimeres på afstrømningen fra kloaksystemet og endeligt optimeres på energiproduktionen fra biogas på renseanlægget.

Resultater

Der er udviklet Smart Grid software til styring på Kolding Central Renseanlæg (KCR). Styringen optimerer automatisk elforbrug på anlægget, i forhold til variationen på elpriser, tilstrømning og afløbskvalitet, således at der fortrinsvis forbruges eksternt købt el, når elprisen er lav, for herved at reducere elforbruget i perioder, hvor elprisen er høj.

Dette betyder nye muligheder for fleksibelt elforbrug med besparelse på eludgifter, miljøgevinst i form af reducering af CO2 udledning, og i form af reducering af udløbskoncentrationer til recipient.

Softwaren er udviklet, testet og idriftsat således KCR automatisk skruer op og ned for indpumpning og renseprocessen i forhold til elprisen på spotmarkedet.

BlueKolding A/S er dermed med til at sikre større balance og stabilitet på det danske elmarked med et fleksibelt energiforbrug.

Projektet er afløst af projekt BlueGrid

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,70 mio.
Støttebeløb:
1,32 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
3,02 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64013-0545

Deltagere

KRÜGER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
KRÜGER A/S 1.01 mio. 1.51 mio.
Kolding spildevand 0.10 mio. 0.10 mio.
Actility sa 0.21 mio. 0.09 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk