Termisk aktivering af bygningskonstruktioner

Projektet vil frembringe ny viden om termisk aktivering af bygningskonstruktioner, der vil danne basis for udvikling af nye koncepter for energioptimering af bygninger. Projektet vil også styrke forskningssamarbejdet mellem ledende forskningsgrupper i Danmark og Kina indenfor energieffektivt byggeri.
Forskningen har resulteret i ny viden om bygningens energistrømme for systemer, der kombinerer en aktiveret bygningskonstruktion med varme/køleanlæg og vedvarende energiproduktion. Der er udviklet ny teknologi til rensning af indeluft - en prototype Clean Air Heat Pump (CAHP) er blevet udviklet og afprøvet - med et væsentligt lavere energiforbrug.
Projektbeskrivelse
Det videnskabelige formål er gennem aktivering af bygningskonstruktionen at udvikle et byggesystem, der er i stand til dynamisk at ændre sine egenskaber og energimæssige ydeevne i forhold til ændringer i bygningens energibehov, indeklimaforhold og tilgængelighed af vedvarende energi. Disse egenskaber vedrører både energioptagelse af overskudsvarme i bygningen, energilagring (byggematerialer med høj termisk masse), omfordeling af energi i bygningen (opvarmningsbehov ved nord facaden og kølebehov ved sydfacaden), reduktion af maksimale belastninger, omfordeling af energibehov (fra dag til nat) og endelig anvendelse af vedvarende energikilder. Den gennemførte forskning vil fore til ny viden om energistrømme i bygninger, der vil danne grundlag for udvikling af modeller for beregning af termisk aktiverede bygningskonstruktioners ydeevne og for udvikling af nye energikoncepter til byggeriet. Disse koncepter vil kombinere ternisk aktive bygningskonstruktioner, tekniske installationer (opvarmning, køling og ventilation) og vedvarende energikilder i et system og vil medføre nye muligheder for anvendelse af vedvarende energi i byggeriet. Forskningen har også til formål at styrke relationerne og forskningssamarbejdet mellem førende forskningsinstitutioner i Danmark og Kina indenfor energi effektivt byggeri gennem udnyttelse af synergi mellem deres komplementære kompetencer
Resultater
Aktivering af bygningens konstruktion til opvarmning og køling giver nye muligheder for optimering af bygningens energimæssige ydeevne og varme/kølesystemets funktion. Desuden er separat styring af termisk komfort og luftkvalitet en mere optimal måde at styre indeklimaet på. Forskningen har resulteret i ny viden om bygningens energistrømme for systemer, der kombinerer en aktiveret bygningskonstruktion med varme/køleanlæg og vedvarende energiproduktion. I projektet er der udviklet ny teknologi til rensning af indeluft - en prototype Clean Air Heat Pump (CAHP) er blevet udviklet og afprøvet - med et væsentligt lavere energiforbrug. Projektet partnere har etableret et nyt internationalt forskningsprojekt: IEA ECBCS Annex 59 "Minimizing ΔT in HVAC Systems for High Energy Efficiency in Buildings".
Projektet har også styrket relationen og forskningssamarbejdet mellem førende danske og kinesiske forskere indenfor bygningers energieffektivitet og indeklima.

Key figures

Periode:
2010 - 2014
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
0,81 mio.
Støttebeløb:
7,59 mio.
Støtteprocent:
90 %
Projektbudget:
8,39 mio.

Kategori

Oprindelig title
Termisk aktivering af bygningskonstruktioner
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ENMI 09-071598

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Heiselberg, Per
Adresse

Aalborg Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg
Sohngårdsholmsvej 57
DK-9000 Aalborg
www.aau.dk
Heiselberg, Per , 99408541, ph@civil.aau.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk