Udvikling af værktøjer til at fremme energieffektiv anvendelse af solafskærmninger

Projektet skal udvikle to projekteringsværktøjer til dokumentation af solafskærmningers påvirkning af elforbruget i bygninger til hhv. skitseprojekt og detailprojektering. Værktøjerne færdiggøres, så de er klar, når de skærpede energibestemmelser i det nye bygningsreglement træder i kraft i 2005
De udviklede beregningsværktøjer giver bygningsprojekterende bedre muligheder for at optimere solafskærmningers integrering i facaden, hvilket kan føre til energibesparelser til opvarmning, ventilation, køling og belysning.
Projektbeskrivelse

Projektet skal udvikle to projekteringsværktøjer til dokumentation af solafskærmningers påvirkning af elforbruget i bygninger til hhv. skitseprojekt og detailprojektering. Værktøjerne færdiggøres, så de er klar, når de skærpede energibestemmelser i det nye bygningsreglement træder i kraft i 2005

Resultater

I forbindelse med projektet er der er udarbejdet metoder til karakterisering af solafskærmningers optiske og termiske egenskaber på en korrekt og realistisk måde. I stedet for blot at anvende afskærmningsfaktoren, som kun beskriver solafskærmningens effekt sammen med en (forældet) standardrude, uden hensyntagen til solafskærmningers dynamiske egenskaber, skal de karakteriseres i kombination med den aktuelle rude/glasfacade, som anvendes i den konkrete bygning.

Den foreslåede fremgangsmåde tager udgangspunkt i de karakteristiske data for solafskærmningen (transmittans og reflektans), som normalt oplyses af producenten. Disse data indlæses i programmet WIS, som beregner de optiske og energimæssige egenskaber for solafskærmningen i kombination med en ønsket rude, og samtidig tager hensyn til, at egenskaberne af-hænger af solens position. Ligeledes beregnes egenskaberne for forskellige positioner af solafskæmningen (f.eks. lamelhældningen i en persienne). På den måde karakteriseres solafskærmningen på en retvisende måde, som inkluder effekten af at solafskærmningers egenskaber varierer over døgnet og året. Den forbedrede karakteriseringsmetode af solafskærmninger udnyttes i to nye beregningsværktøjer, som er udviklet i forbindelse med projektet. Bygningssimuleringsprogrammet BuildingCalc er blevet udvidet med et nyt beregningsmodul LightCalc, som kan regne på dagslysforhold i bygninger og gør det muligt at inddrage solafskærmningers dynamiske egenskaber i bygningssimuleringer, hvilket ikke er muligt i de programmer som normalt anvendes i dag.

Programmet bygger på en simpel model, så der med ganske få input kan foretages en realistisk beregning af energiforbrug, dagslysforhold og termisk indeklima i bygninger med solafskærmninger. Programmet er derfor velegnet til vurdering af solafskærmningers virkemåde i den tidlige skitsefase af bygningsprojekteringen, hvor det er vigtigt at være opmærksom på facadeudformningens og herunder solafskærmningers indflydelse på energiforbrug og indeklima. For at også at kunne inddrage solafskærmninger i detailfasen af bygningsprojekteringen er programmet BSim, som allerede er hyppigt anvendt i dag, blevet udbygget som en del af projektet. I forhold til tidligere versioner er programmet med de nye moduler nu i stand til at håndtere solafskærmninger meget realistisk, idet der tages højde for solafskærmningernes egenskaber afhænger af solens indfaldsvinkel, som hele tiden varierer over døgnet og året. I den nye version af BSim er det muligt at styre solafskærmningerne efter forskellige strategier baseret på solindfald, operativ temperatur, lysindfald, blænding m.m. Det giver derfor et bedre grundlag for vurdering af effekten af forskellige anvendelses muligheder af solafskærmninger.

De udviklede beregningsværktøjer giver bygningsprojekterende bedre muligheder for at optimere solafskærmningers integrering i facaden, hvilket kan føre til energibesparelser til opvarmning, ventilation, køling og belysning. Til sammen udgør de to værktøjer således et solidt projekteringsgrundlag for arkitekter og ingeniører m.fl., som vil kunne fremme energieffektiv anvendelse af solafskærmninger.

Key figures

Periode:
2005 - 2008
Bevillingsår:
2005
Egen finansiering:
0,15 mio.
Støttebeløb:
1,04 mio.
Støtteprocent:
87 %
Projektbudget:
1,19 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling af værktøjer til at fremme energieffektiv anvendelse af solafskærmninger
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 337-094

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
BLENDEX A/S
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)

Kontakt

Kontakperson
Svendsen, Svend
Adresse

BYG-DTU
Brovej, Bygning 118
DK-2800 Kgs. Lyngby, Denmark
Svendsen, Svend , 45252525, ss@byg.dtu.dk
Øvr. Partnere: Blendex A/S; Statens Byggeforsknings Inst.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk