Varmepumpe kombineret med kondenserende kedel

I samarbejde med en leverandør af energianlæg afprøves i praksis en kombination af en varmepumpe og en kondenserende, naturgasfyret kedel på en varmecentral, der forsyner en bygningsmasse.
Projektets idé var at tage 2 kendte komponenter: en kondenserende kedel og en væske-vand eller luft-vand varmepumpe og bygge dem sammen på en ny og utraditionel måde. Varmepumpen anvendes til at nedbringe returtemperaturen til kedlen, hvilket øger kondensationen af røggassen og giver en bedre kedelvirkningsgrad.
Projektbeskrivelse

I samarbejde med en leverandør af energianlæg afprøves i praksis en kombination af en varmepumpe og en kondenserende, naturgasfyret kedel på en varmecentral, der forsyner en bygningsmasse.

Ved at etablere et system bestående af en varmepumpe i kombination med en naturgasfyret, kondenserende kedel kan synergien ved de to teknologier kombineres, så der opnås en høj COP-faktor for varmepumpen, samtidig med at kedlens kondenserende drift udnyttes mere effektivt, uden at det eksisterende centralvarmesystem skal ombygges.

Afprøvningen skal give klarhed over, om kombinationen i praksis tilvejebringer den forventede energieffektivisering af varmecentralen, hvordan forholdet mellem varmepumpens og kedlens effekt skal være samt hvordan driftsstrategien kan tilpasses varierende elpriser over døgnet.

Resultater

Projektets idé var at tage 2 kendte komponenter: en kondenserende kedel og en væske-vand eller luft-vand varmepumpe og bygge dem sammen på en ny og utraditionel måde. Varmepumpen anvendes til at nedbringe returtemperaturen til kedlen, hvilket øger kondensationen af røggassen og giver en bedre kedelvirkningsgrad – uden yderligere ombygning af varmeanlægget. Varmepumpen får til gengæld en højere brine-tilgangstemperatur, hvilket i teorien skulle give en bedre COP-værdi.

Projektet blev gennemført på en blokvarmecentral i en privat boligforening, som samtidig investerede i en ny, kondenserende, naturgasfyret kedel med en indfyret effekt på 310 kW. Kedlen suppleredes med en 43 kW væske-vand varmepumpe, varmeveksler og en 750 liter buffertank.

Varmepumpens effekt udgør kun 14 % af kedlens maksimale effekt, men har alligevel i referenceåret leveret 46 % af varmebehovet. Modsat det forventede kunne varmepumpen dække hele varmebehovet i perioden medio maj – ultimo september.

Det har ikke været muligt at opnå COP-værdien på 3,46, som oplyses af leverandøren. Den gennemsnitlige COP-værdi har i referenceåret været 3,08. Højest i november-marts og lavest i maj-august, hvor varmepumpen leverede al varmen ved 57°C i fremløbet. Præcis hvorfor den lovede COP-værdi ikke opnås, er ikke fuldstændigt afdækket, men det skyldes formentlig en kombination af:

  • for korte jordslanger i forhold til de mange driftstimer (7.900 timer på 1 år) og deraf følgende lav jordtemperatur samt
  • høj driftstemperatur (57°C) i sommermånederne.

Kedelvirkningsgraden blev forbedret med godt 3 % ved hjælp af varmepumpen i forhold til ren kedeldrift.

Energibesparelsen blev på 26 %, hvilket er mere end de forventede 10-20 %. Besparelsen på udgifterne til opvarmning blev 12 %, og skyldes udelukkende at ejerforeningen hos Skat fik tilsagn om delvis godtgørelse af elafgiften. Hvis den delvise godtgørelse af elafgiften ikke indregnes, er der i dette projekt ingen økonomisk gevinst.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,81 mio.
Støttebeløb:
1,16 mio.
Støtteprocent:
39 %
Projektbudget:
2,97 mio.

Kategori

Oprindelig title
Varmepumpe kombineret med kondenserende kedel
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 345-058

Deltagere

SE Big Blue Rådgivning A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ROBERT BOSCH A/S
Ejerforeningen Nørrelundparken

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk