Beregning af energieffektivitet for køleanlæg og varmepumper i Be10

Projektet skal bidrage til en mere korrekt beregning af det faktiske energiforbrug til varmepumper og køleanlæg i simuleringsprogrammet Be10 ved at designe og implementere forbedrede metoder til beregning af virkningsgrader og energiforbrug for køleanlæg og varmepumper, så der lettere kan vælges den mest energieffektive drift.
I projektet er der udarbejdet en ny metode til beregning af varmepumper i Be10. Metoden tager afsæt i de nye standarder for måling af varmepumper som indfører SCOP-værdier for varmepumperne.
Projektbeskrivelse

Projektet skal bidrage til en mere korrekt beregning af det faktiske energiforbrug til varmepumper og køleanlæg i simuleringsprogrammet Be10, der benyttes til at beregne nye bygningers overholdelse af energirammebestemmelserne i Bygningsreglementet. Energiforbruget fra varmepumper og køleanlæg beregnes i dag på grundlag af gennemsnitstemperaturer måned for måned, og det opfanger derfor ikke temperaturudsving inden for den enkelte måned, selv om det i praksis kan have betydning for anlæggets COP-værdi. Det kan føre til, at der ikke vælges den mest energieffektive model. For at håndtere denne mangel, der får større betydning i takt med skærpede energikrav, bliver der i projektet designet og implementeret forbedrede metoder til beregning af virkningsgrader og energiforbrug for køleanlæg og varmepumper i Be10.

Resultater

I projektet er der udarbejdet en ny metode til beregning af varmepumper i Be10. Metoden tager afsæt i de nye standarder for måling af varmepumper som indfører SCOP-værdier for varmepumperne. I metoden beregnes varmepumpernes effektivitet og varmeeffekt for hver time i de enkelte måneder af året. Resultaterne tager derved bedre hensyn til de variationer, der forekommer i belastningen af varmepumperne, og giver dermed et væsentligt mere nuanceret billede af ydelsen, specielt i de kolde perioder. Projektet har fokus på behandlingen af luft-luft, luft-vand og væske/vand varmepumper (jordvarmepumper). De øvrige varmepumper vil blive behandlet efter de samme principper, som svarer til de hidtidige beregningsprincipper.

Beregningsprogrammet Be10 har en model for beregning af varmepumper. I den nuværende beregningsmetode for varmepumper i Be10 er der på simpel vis taget højde for varmepumpers drift i dellast, hvilket ikke afspejler varmepumpers varierende drift ved hele spektret af udetemperaturer over året. Grunden er, at beregningen i Be10 i dag beror på én gennemsnitstemperatur pr. måned.

Be10 beregningen afspejler derfor ikke i tilstrækkeligt omfang de lave temperaturer i vintermånederne, hvor varmebehovet kan være stort og effektiviteten af varmepumpen lille, samt hvor brugen af backupvarme vil være nødvendig for at levere den nødvendige mængde varme til opvarmning af boligen eller varmt brugsvand (VBV). Beregningen afspejler heller ikke højere udetemperaturer, hvor den nødvendige varmeproduktion er lille, og effektiviteten af varmepumpen kan være meget anderledes. Den nuværende Be10 varmepumpeberegning kan derfor være behæftet med usikkerhed i forhold til en mere detaljeret beregning.

Key figures

Periode:
2012 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,52 mio.
Støttebeløb:
0,56 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
1,07 mio.

Kategori

Oprindelig title
Beregning af energieffektivitet for køleanlæg og varmepumper i Be10
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 344-045

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)
VARMEPUMPEFABRIKANTFORENINGEN

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk