Dybe energirenoveringer af bygninger i ejer/lejer miljø

Byggetekniks Rådgivning
Gennemgribende energirenovering af en ejendom, hvor ejer og lejer ikke er en og samme beslutningstager, har svære vilkår i og med de nødvendige investeringer som oftest er placeret hos ejer mens mange benefits i form af fx forbedret indeklima og reduceret energiregning primært kommer lejer til gode.
Det er indeklimaet der er i fokus for lejer, men det er ofte energibesparelser der er med til at finansiere idéen. Ved bolig: Dialog og information er meget vigtig i begyndelsen af projektet, da det kræver ”overtalelse” til at få boliglejere til frivilligt at acceptere en huslejestigning. Information omkring de energibesparelser og benefits så som færre trækgener, mindre støj fra gaden og øget komfort er med til at boliglejerne synes det er en god idé. I den undersøgte case lykkedes det ikke at få gennemført et reelt projekt, pga. myndighedsbegrænsninger. Ved centre: Her er det vigtigt ret hurtigt at finde besparelsespotentialet og estimere en huslejestigning. I dette tilfælde er der stor fokus på energibesparelsen og meget lidt på indeklimaforbedringen. Projektet skal næsten helt kunne finansieres af energibesparelsen via en huslejestigning, ellers har butikslejer ikke ønske om at gennemføre et projekt.
Projektbeskrivelse

Projektet skal ses som en fortsættelse af det nyligt afsluttede projekt 344-044 - incitamentsstrukturer for energibesparelser i erhvervsbygninger med lejemål.

Projektet vil i samarbejde med 2 pensionskasser videreudvikle løsningskataloget samt ikke mindst gennemføre 3 piloter fra A-Z i tre principielt forskellige typer bygninger.

Projektet vil udvikle støtteværktøjer til brug nogle for energirenoveringsprojekter kritiske projektfaser. Der vil blive udviklet standardmateriale for præsentation. Ydermere vil projektet bidrage med oplagte tekniske løsninger indenfor energirenovering, som i langt højere grad har sit udgangspunkt i ”indeklimaet”, der jo flyder mellem ejer/lejer grænserne frem for som traditionelt at tage udgangspunkt i komponenter placeret på enten ejers eller lejers side af energimålerne.

Projektet vil endvidere sammentænke renoveringsprojekterne med de som oftest tilgængelige investeringsbudgetter til vedligehold på ejendommene.

Projektets resultater vil skabe stor opmærksomhed for energirenovering af eksisterende ejendomme og dermed få accellereret dette område, hvilket er helt i tråd med ELFORSK udbuddet. Endvidere vil projektet understøtte, at energirenoveringer på konkrete ejendomme bliver gennemført ud fra en mere grundlæggende analyse omkring det egentlige energibehov frem for den hurtige løsning, hvor der tages udgangspunkt i komponentudskiftninger.

Resultater

Projekt er en videre udvikling af og afprøvning af resultater fra PSO 344-044 ”Incitaments strukturer for energibesparelser i erhvervsbygninger med lejemål.” Projektet vil i samarbejde med 2 pensionskasser videreudvikle løsningskataloget og gennemføre 3 pilot renoveringsprojekter fra A-Z i forskellige ejendomstyper. Formålet er at udvikle en samlet værktøjskasse for energirenovering af erhvervslejemål, butikscentre og boliger som adresserer de komplekse problemstillinger ved ejer/lejer paradokset i alle renoveringens faser: Idé, projektplan, gennemførsel og driftsovertagelse. Det kan konkluderes: Ved erhverv: I dialogen med lejer kan der ikke ses firkantet på lejekontrakter, som ofte indeholder at lejer skal stå for indvendig vedligehold samt forbedring og ejer for udvendig forbedring og vedligehold. Her blev alle bolte kastet op i luften i ét samlet projekt som resulterede i projekter finansieret via lejeforhøjelse. Desuden kan det være nødvendigt at medtage lejers andre ønsker for at komme i dialog omkring indeklima-/energiforbedringsarbejder til udførelse af andre arbejder i ejendommen, som muligvis ikke har noget reelt at gøre med energibesparelser eller indeklimaoptimering, men som er arbejder som lejer brænder for at få udført.

Det er indeklimaet der er i fokus for lejer, men det er ofte energibesparelser der er med til at finansiere idéen.

Ved bolig: Dialog og information er meget vigtig i begyndelsen af projektet, da det kræver ”overtalelse” til at få boliglejere til frivilligt at acceptere en huslejestigning. Information omkring de energibesparelser og benefits så som færre trækgener, mindre støj fra gaden og øget komfort er med til at boliglejerne synes det er en god idé. I den undersøgte case lykkedes det ikke at få gennemført et reelt projekt, pga. myndighedsbegrænsninger. Ved centre: Her er det vigtigt ret hurtigt at finde besparelsespotentialet og estimere en huslejestigning. I dette tilfælde er der stor fokus på energibesparelsen og meget lidt på indeklimaforbedringen. Projektet skal næsten helt kunne finansieres af energibesparelsen via en huslejestigning, ellers har butikslejer ikke ønske om at gennemføre et projekt.

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
1,49 mio.
Støttebeløb:
1,53 mio.
Støtteprocent:
51 %
Projektbudget:
3,02 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dybe energirenoveringer af bygninger i ejer/lejer miljø
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 347-021

Deltagere

DEAS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
SE Big Blue A/S
Teknologisk Institut
DEAS
Danica Pension
PKA
AURA Rådgivning A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk