EL+ Nyt paradigme for innovative elbesparelser i fremtidens lavenergibygninger

Institut for Byggeri, By og Miljø
I projektet udvikles et beregningsværktøj EL+ model, der beregner apparaters elforbrug og elbesparelser som supplement til Be06.
Projektets formål har derfor været at udvikle et værktøj som kan beregne apparaters elforbrug og besparelsespotentiale til nybyggeriet og energirenoveringsprojekter, så rådgivere og bygherrer kan foretage retfærdige vurderinger af forskellige el- og varmebesparende strategier set i et helhedsperspektiv.
Projektbeskrivelse

I projektet udvikles et beregningsværktøj EL+ model, der beregner apparaters elforbrug og elbesparelser som supplement til Be06. Der benyttes data fra selvtjek-bolig, ELMODEL-bolig samt se-elforbrug. Der udvikles nye EL+ lavenergiklasser, der går på bygningens samlede primærenergiforbrug, ink. elforbrugende apparater.

Resultater

Bygningers energiforbrug har gennemgået store forandringer siden 1970'erne. Nye bygninger er blevet bedre isoleret, mens elforbruget og det interne varmetilskud fra apparater er blevet større. Det er nu elforbruget der dominerer nye bygningers samlede primærenergiforbrug. Samtidigt står elapparaterne for over 40% af CO2-udslippet fra den eksisterende boligmasse.

Projektets formål har derfor været at udvikle et værktøj som kan beregne apparaters elforbrug og besparelsespotentiale til nybyggeriet og energirenoveringsprojekter, og som kan anvendes parallelt med Be10 tidligt i projekteringsfasen, så rådgivere og bygherrer kan foretage retfærdige vurderinger af forskellige el- og varmebesparende strategier set i et helhedsperspektiv.

Med udgangspunkt i eksisterende forskningsresultater og elmodeller blev relevante vigtige bygningstyper analyseret. På dette baggrund blev det besluttet at fokusere på parcel-, række- og etagehuse. En overordnet beslutning var også, om værktøjet skulle implementeres som et web-program eller konventionelt PC-program. Det blev besluttet at implementere værktøjet som et web-program for at give en god og hurtige brugeroplevelse.

Der blev brugt mange ressourcer på at sikre en effektiv integration med eksisterende energiberegningsværktøj ved at udvikle en metode til at overføre data fra Be06-værktøjet. På grund af ændringer introduceret i BR10 var det nødvendigt at bruge ekstra ressourcer på at sikre kompatibilitet med det nye Be10-værktøjet, som blev opnået.

Det færdigt udviklede værktøj, ELplus, har et modernt og stramt design samt en overskuelig brugerflow som præsenterer den komplekse bagvedliggende data på en nem og brugbar måde. Værktøjet præsenterer resultater for boligers elforbrug som primærenergi. Alle resultater er derfor ganget med faktor 2,5 så resultaterne kan sidestilles med energibestemmelsernes krav. Energiforbruget til bygningsdrift, beregnet med Be10, kan trækkes ind i ELplus-værktøjet og sammenlignes med apparaternes elforbrug.

www.elplusbolig.dk/

Key figures

Periode:
2008 - 2013
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
0,56 mio.
Støttebeløb:
0,70 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
1,26 mio.

Kategori

Oprindelig title
EL+ Nyt paradigme for innovative elbesparelser i fremtidens lavenergibygninger
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 340-022

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
IT Energy ApS
Teknologisk Institut
Elsparefonden

Kontakt

Kontakperson
Marsh, Rob
Adresse

Aalborg Universitet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)
Dr. Neergaards Vej 15
DK-2970 Hørsholm, Danmark
Marsh, Rob , 45742293, rom@sbi.dk
Øvr. Partnere: IT Energy ApS; Teknologisk Institut; Elsparefonden

Email
rom@sbi.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk