Energieffektiv mælkekøling med intelligent styring

Der udvikles et system for energioptimal mælkekøling med justering af anlæg, frekvensregulering af kølekompressor samt varmevekslere til produktion af varmt vand og underkøling af kølemiddel. Desuden udvikles en styring, der skal sikre optimal samtidighed mellem kulde- og varmebehov, og som kan indrette driften efter prisudsving i elmarkedet.
På baggrund af pilotforsøgene kan det konkluderes, at der er betydelige besparelser at hente ved at optimere installation og drift af kombinerede anlæg til opvarmning og mælkekøling. Der kan opnås besparelser i størrelsesordenen 10 til 15 % af bedriftens elforbrug.
Projektbeskrivelse

På grundlag af målinger hos et mindre antal repræsentative mælkeproducenter vurderes optimeringspotentiale ved bl.a. at justere anlæg, installere frekvensregulering af kølekompressor samt benytte varmevekslere til produktion af varmt vand og underkøling af kølemiddel. Desuden udvikles en styring, der skal sikre optimal samtidighed mellem kulde- og varmebehov og indrette driften efter prisudsving i elmarkedet. Desuden udvikles en varmeveksler, der er mere resistent over for tilkalkning. Det nyudviklede system for mælkekøling vil være særligt egnet til bedrifter med automatiske malkesystemer (AMS), der er udbredt i Danmark, og hvis energibehov til mælkekøling er relativt højt. Det skønnes, at det nye system kan spare omkring halvdelen af mælkeproducenternes energiforbrug til mælkekøling, svarende til mere end 40 GWh/år.

Resultater

På baggrund af pilotforsøgene kan det konkluderes, at der er betydelige besparelser at hente ved at optimere installation og drift af kombinerede anlæg til opvarmning og mælkekøling. Der kan opnås besparelser i størrelsesordenen 10 til 15 % af bedriftens elforbrug. Der må dog forventes forskelle i de opnåede besparelser, på grund af variation i det specifikke elforbrug for de enkelte bedrifter. En mindre del af bedrifterne vil således kunne opnå væsentligt større besparelser.

De mange forskellige løsninger for mælkekøling hos mælkeproduktsenderne har givet væsentlig kompleksitet til projektet og der er mange indsatsområder for energioptimering. Ved brug af simuleringsværktøjer (F.eks. energyPRO) kan den optimale størrelse på anlæg samt styringsstrategi findes. Der udover giver disse programmer mulighed for beregning af muligheden for at forskyde elforbruget over døgnet og i forhold til behovet for varme- og kuldelagre så forbruget optimeres i forhold til laveste elpris. En simpel timer på systemet kan desuden forsinke opstarten af anlægget, udnytte varmebehovet og derved reducere energiforbruget.

Ved udnyttelse af overhedningsfjerner, kan der produceres vand med temperaturer over 80° C. Forøgelse af overhedningen giver derud over også god reguleringsmulighed af anlægget i de forskellige driftssituationer. Optimering af hedtvandsbeholderen dimensionering muliggør optimal drift med overhedningsfjerneren.

Etablering af kondenseringstemperatur styring afhængig af sæson samt etablering af underafkøling med drikkevand kan mindeske energiforbruget og er særligt relevant når mælkeproduktionen er stor i forhold til stuehusets varmebehov.

Key figures

Periode:
2012 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,75 mio.
Støttebeløb:
0,87 mio.
Støtteprocent:
54 %
Projektbudget:
1,61 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv mælkekøling med intelligent styring
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 344-011

Deltagere

AURA Rådgivning A/S (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk