Holdbarhed og levetid af PEM brændselsceller - del 2 (DuRaPEM)

Det overordnede formål med DuRaPEM projektet er at videreudvikle metoder og teknologier til forbedring af PEM-brændselscellernes levetid, med levetidsmål der svarer til målene i den danske strategi på området. Det foreslåede arbejde omfatter en systematisk indsats indenfor alle tre PEM FC varianter: LT & HT PEM FC, samt DMFC.
Projektbeskrivelse

Levetiden for brændselsceller bliver løbende forbedret, og i dag forventes cellerne at kunne holde i mere end fem år. En ny patentansøgning skal bane vejen for, at man kan genbruge det dyre platin og på den måde få reduceret prisen på nye celler.

De største barrierer for kommercialisering af brændselsceller er den forholdsvis høje pris og begrænsede levetid. Projektet har derfor haft til formål at forøge levetiden af PEM brændselsceller gennem en systematisk kvantificering af de faktorer, der begrænser levetiden. Det vil primært sige valg af materialer og driftsforhold.

Den opnåede forståelse af de forhold, der nedbryder cellerne, er blevet brugt til at reducere degraderingen og dermed forøge levetiden. I den forbindelse er der foretaget accelererede test af materialer og brændselsceller, og der er foretaget mere end 10.000 timers test af enkeltceller. Resultaterne fra de mange tests er lovende, idet de permanente degraderinger i dag er så små, at levetiden for cellerne kan forventes at være på mere end fem år.

Resultaterne af projektet har resulteret i en patentansøgning på en elektrokemisk opløsning af den dyre platin- katalysator. Det giver mulighed for at genanvende platin på en miljømæssigt forsvarlig måde. Platin er cirka 50

procent dyrere end guld, og det har i mange år været

en væsentlig barriere for at kunne reducere prisen på brændselsceller.

Key figures

Periode:
2010 - 2013
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
1,75 mio.
Støttebeløb:
8,02 mio.
Støtteprocent:
82 %
Projektbudget:
9,78 mio.

Kategori

Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
10505

Dokumenter

Deltagere

IRD Fuel Cells A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Syddansk Universitet
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Grahl-Madsen, Laila
Adresse

IRD Fuel Cells A/S
Kullinggade 31
DK-5700 Svendborg
www.ird.dk
Tlf. 63633000

Email
info@ird.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk