Hybrid solfanger (PowerPipe)

Det er projektets mål at udvikle og demonstrere en hybrid-solfanger, der integrerer egenskaberne fra solfanger og solceller i samme enhed. Hybridsolfangeren kan forsyne en husholdning med både varmt vand og elektricitet fra solen.
Formålet med projektet Hybrid Solar Panel har været at udvikle en unik version af en plan solfanger med integrerede termoelektriske generatorer (de såkaldte TEG-celler), således at produktionen af varmt brugsvand og vand til opvarmning kan kombineres med en elproduktion. Målet med projektet var at udvikle og demonstrere en hybrid solfanger, der kan producere varmt vand og elektricitet med en tilbagebetalingstid på højst 10 år, når enheden anvendes i et enfamilieshus.
Projektbeskrivelse
Det er det overordnede mål for Powerpipe projektet at udvikle og demonstrere en hybrid sol-panel, der vil være i stand til at integrere egenskaber solpaneler (produktion af varmt vand) og solceller (el-produktion) og derved være i stand til at levere både varmt vand og elektrisk strøm til en husstand. Projektet vil levere en hybrid solfanger på 2,2 m2, der vil være i stand til at producere varmt vand og op til 400 watt i timen. Et hybrid solfangersystem vil forsyne husstanden med 80% af sit behov for varmt vand og 50% af sit behov for elektricitet og give en tilbagebetalingstid på mindre end 10 år. Formålet med Powerpipe projektet er at integrere de såkaldte termo-elektriske generatorer (Tegs) i varmt vand producerende solpaneler. TEG celler bruger den overskydende varme fra de solpaneler, som ellers ville være spildt til at producere elektrisk strøm. På denne måde vil hver husstand have solpaneler på taget, der producerer varmt vand, og når mængden af varmt vand i huset er tilstrækkelig vil TEGs i de samme paneler begynde at producere elektricitet ved hjælp af solvarme.
Resultater

Projektet kan ikke umiddelbart kommercialiseres. Den mekaniske konstruktion af hybridsolfangeren blev mere kompleks end oprindeligt antaget. Det skyldes først og fremmest problemer med montering af TEG’erne direkte på solfangerens absorber og på grund af behovet for en væsentlig større tykkelse af absorberen. Derudover viste simulationerne, at effektiviteten af solfangeren var ret lav ved den driftstemperartur, der var nødvendig for at opnå optimal ydelse fra TEG’erne.

Projektet blev efterfølgende redefineret til i stedet at udvikle, opbygge og teste en såkaldt hybrid varmeveksler, som kan konvertere den absorberede varme i solfangeren direkte til elektricitet, men som samtidig ikke er fysisk integreret i solfangeren. Hybridvarmeveksleren er blevet testet med et positivt resultat. Der udestår et flerårigt udviklingsforløb inden teknologien kan ære klar til markedet

Key figures

Periode:
2012 - 2014
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
4,38 mio.
Støttebeløb:
5,35 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
9,73 mio.

Kategori

Oprindelig title
PowerPipe hybrid solfanger
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64012-0155

Dokumenter

Deltagere

POWERPIPE ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
POWERPIPE ApS 1.95 mio. 2.47 mio.
BATEC SOLVARME A/S 0.74 mio. 1.22 mio.
1st Mile ApS 0.24 mio. 0.26 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.44 mio. 0.08 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.99 mio. 0.35 mio.

Kontakt

Kontakperson
Niels Lindeburg
Adresse

Projektleder Lisa Jørgensen
E-mail: lisa@1stmile.dk
Telefon(Phone): 42659009

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk