International videndeling i forhold til drift, netplanlagning og test af digitale i flexiblitetsløsninger via IEA-ISGAN netværket

Fleksibiliteten i elforbrug og -lagring er afgørende for en elforsyning baseret på vedvarende energikilder. Dette projekt har til formål, ved hånd af det internationale IEA-ISGAN netværk, at udveksle erfaringer om løsninger og procedurer til test og validering, samt planlægning og koordinering mellem TSO'er og DSO'er til effektiv udnyttelse af fleksibilitet.

Projektbeskrivelse

Fleksibiliteten i elforbruget fra individuelle forbrugere, kommercielle og industrielle anlæg er blevet undersøgt og vist i en række forskningsprojekter, demonstrationer og i kommerciel brug i Danmark. Nogle af de største udfordringer er at værdisætte fleksibiliteten i distributionssystemet og at skabe en mekanisme til at integrere fleksibiliteten i driften af systemet, så DSO'erne kan anmode om den, og aggregatorerne kan levere den. Ligeledes, er der krav til og erfaring med nye mekanismer til koordinering mellem TSO'er og DSO'er for at sikre en stabil og sikker drift. Projektet kombinerer erfaringer fra Danmark inden for to hovedområder: i) de danske erfaringer med udvekslingsmekanismer mellem markedsdeltager, som aggregatorer, DSO'er og TSO'er, og ii) erfaringerne med teknisk udvikling, test, samt strategierne for validering af løsninger og verifikation af fleksibilitetsydelser. De danske eksperter vil samarbejde med to ISGAN-arbejdsgrupper: WG5 (SIRFN) og WG6 (Transmission og distribution), hvor der udpeges to erfarne eksperter til hvert område. Mens samarbejdet i WG5 er en fortsættelse af et tidligere finansieret samarbejde, er samarbejdet med WG6 en ny indsats på et område, hvor Danmark har stor erfaring, og hvor danske bidrag gentagne gange er blevet efterspurgt af internationale partnere.

Key figures

Periode:
2023 - 2025
Bevillingsår:
2023
Egen finansiering:
0,24 mio.
Støttebeløb:
0,57 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,81 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
134233-511050

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.57 mio. 0.24 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kai Heussen
Adresse

Afdeling: DTU Wind and Energy Systems

Adresse: Frederiksborgvej 399

Tlf.:    6139 6263      

Hjemmeside: dtu.dk

Email
kheu@dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk