Lidar påvisning af vindmølle splistrøm for videre vindmølleoptimering

Formålet med projektet er at udvide målefunktionen i eksisterende Windar lidar udstyr, til også at indeholde et robust system, der kan måle turbinens slipstrøm (wake detection) under forskellige forhold. Her skal der yderligere udvikles forskellige algoritmer til turbine kontrol for at forbedre Windars muligheder for øget salg af lidar sensorer i vindmølleindustrien.

Projektbeskrivelse

Siden 2008 har Windar Potonics A/S (Windar) og DTU med succes udviklet og markedsført en 2-beam lidar sensor til vindmølle optimering. Senest er en  4-beam sensor udviklet og befinder sig i øjeblikket i den afsluttende test fase (begge projekter er støttet af EUDP) .

Den grundlæggende strategi for Windar, har været at udvikle en lidar teknologi hvor omkostningseffektivitet, kompakthed og robusthed, i forhold til konkurrerende lidar fabrikanter/teknologier, har været omdrejningspunktet. Formålet med denne strategi har været at udvikle og markedsføre en lidar remote vindsensor, der var overkommelig og gav kommerciel mening at installere på hver enkel vindmølle for vindmølle optimering. Konkurrerende lidar systemer på markedet er primært anvendt til turbine udvikling og location vurdering.

Windar har med succes, vokset fra kun 2 medarbejdere i 2011 til mere end 30 ansatte i dag og er i dag den førende lidar fabrikant for turbineoptimering med mere end 150 anlæg, som yderligere forventes at vokse tifoldigt indenfor det kommende år. Produktion og udviklingsaktiviteter er centraliseret i Danmark, mens der i dag er service- og salgs repræsentationer i EU (Spanien), Nordamerika og Asien.   

Hidtil har Windar primært fokuseret på at være en sensor (hardware) leverandør, med fokus på at måle vindhastighed og vindretning for turbineoptimering. Baseret på det allerede eksisterende tætte samarbejde med flere OEM(Original Equipment Manufacturer) producenter af vindmøller, er Windar opmærksomme på den væsentlige interesse, såfremt der kan integreres Wake påvisning i nuværende produkter, men lige så vigtigt, at se om det kan påvise forskellige kontrolstrategier for turbineoptimering baseret på sådanne wake informationer. Det udviklede wake registrering for turbine optimerings algoritmer, vil også øge kvaliteten af Windar eftermonterings produkt.  

Dette er det vigtigste mål for det nuværende projekt – at udvikle sporingskapacitet i de nuværende Windar lidar systemer til at omfatte et robust wake påvisningssystem på forskellige vind locationer samt udvikle forskellige turbine kontrol algoritmer for yderligere at kunne øge udbredelsen af Windar lidar sensorer. Begge områder er nye for Windar.

Baseret på Windars interne markedsforventninger og prognoser, forventes det at Windar er i stand til at øge den forventede markedsandel indenfor OEM segmentet med mindst 10 % inden for periode på 4-5 år. I forhold til omsætningen, vil dette resultere i en stigning på mindst DKK 2-300M – hvoraf ca. 95 % ville være eksporteret direkte eller indirekte fra Danmark, eftersom alle Windar lidar systemer er produceret i Danmark.

Key figures

Periode:
2016 - 2019
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
2,50 mio.
Støttebeløb:
5,92 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
8,42 mio.

Kategori

Oprindelig title
Lidar påvisning af vindmølle splistrøm for videre vindmølleoptimering
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64016-0020

Deltagere

WINDAR PHOTONICS A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
WINDAR PHOTONICS A/S 3.31 mio. 2.21 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.61 mio. 0.29 mio.

Kontakt

Kontakperson
Klaus V. Bak
Adresse

Helgeshøj Alle 16-18, 2630 Taastrup

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk