Løsninger til optimal klimatisering af superlavenergihuse – Vi skal gøre det rigtigt denne gang!

Projektet vil bearbejde erfaringer fra danske superlavenergihuse, bl.a. Komforthusene i Vejle, for at kortlægge opståede driftsproblemer, bl.a. for lille opvarmning i kolde perioder, overophedning i varme perioder, større elforbrug end forventet, komplicerede tekniske installationer og mangelfuldt samspil mellem mekanisk og naturlig ventilation.
Projektet har gennemgået et omfattende rapporteringsmateriale fra udførte lavenergihuse og ud fra disse udarbejdet et internt problemkatalog med angivelse af de problemer, som der er iagttaget vedrørende indeklima og energiforbrug i opførte lavenergihuse.
Projektbeskrivelse

Projektet vil indsamle og bearbejde erfaringer fra danske projekter med superlavenergihuse, bl.a. Komforthusene i Vejle. Formålet er at kortlægge de driftsproblemer, som har vist sig i sådanne huse, bl.a. for lille opvarmning i kolde perioder, overophedning i varme perioder, større elforbrug end forventet, vanskeligheder ved at betjene de tekniske installationer og mangelfuldt samspil mellem mekanisk og naturlig ventilation. Desuden analyseres evt. problemer ved brugen af beregningsprogrammerne Bsim og TRNSYS til superlavenergihuse. Kortlægning og analyse udmøntes i forslag til løsninger og anvisninger, der formidles til byggesektoren, og der anvises muligheder for at flytte elforbrug i superlavenergihuse til perioder med lave tariffer/spotpriser.

Resultater

Ved målinger og evalueringer på hidtidige superlavenergihuse er der alt for ofte påvist problemer med indeklimaet og energiforbruget. Dette er problemer, som skal løses senest ved BRs krav om superlavenergihuse i 2015 og 2020. Projektets formål er at analysere problemerne for her ud fra at udvikle optimale klimatiseringsløsninger, samt bl.a. at præsentere disse i anvisninger for branchen. Projektets formål er endvidere at bringe løsningerne yderligere et skridt ind i fremtiden ved at se på muligheden for at flytte elforbruget i superlavenergihuse til tidspunkter, hvor det er attraktivt for elsystemet.

Projektet har gennemgået et omfattende rapporteringsmateriale fra udførte lavenergihuse og ud fra disse udarbejdet et internt problemkatalog med angivelse af de problemer, som der er iagttaget vedrørende indeklima og energiforbrug i opførte lavenergihuse.

Ud fra problemkataloget er der dernæst udarbejdet et løsningskatalog (den endelige rapport) med projektgruppens anvisninger på hvordan de pågældende problemer adresseres i forhold til at undgå problemer med indeklima og energiforbrug.

En del af disse anvisninger er opnået ved analyser af dimensioneringspraksis sammenholdt med detaljerede Bsim simuleringer af eksempelbygningers indeklima i udvalgte rum samt energiforbrug.

Det forventes at projektets resultater vil bevirke forbedret indeklima og dermed hurtigere frivillig overgang til superlavenergihuse samt forbedret dansk konkurrenceevne i forhold til udenlandske produkter.

Projektet har resulteret i rapporten "Super lavenergihuse uden problemer -klimaskærm, installationer og indeklima". Rapporten indeholder en række anbefalinger på god design- og dimensioneringspraksis. Anbefalingerne samt rapporten er lagt på hjemmesiden www.superlavenergihuse.info

Key figures

Periode:
2012 - 2014
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,34 mio.
Støttebeløb:
0,69 mio.
Støtteprocent:
67 %
Projektbudget:
1,03 mio.

Kategori

Oprindelig title
Løsninger til optimal klimatisering af superlavenergihuse – Vi skal gøre det rigtigt denne gang!
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 344-065

Deltagere

Ekolab ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)
DEVELCO A/S
NILAN A/S
Bjerg Arkitektur

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk