Smart Building Indeklimaregulering

I projektet udvikles modeller, der kombinerer energieffektiv drift af tre bygningers klimaanlæg med en tilpasning til elspotmarkedets varierende priser, så driftsstrategien kan skabe den lavest mulige energiregning. Modellen kan understøtte bestræbelserne på at realisere bygningsmassens potentiale for fleksibelt elforbrug i Smart Grid-løsninger.
Projektgruppen konkluderer endeligt, at erfaringerne med at finde egnede bygninger viser at fleksibilitet i elforbruget skal tænkes ind i projekteringsfasen af nybyggeri, da det her er lettest og billigst at få indført nødvendige målinger og automation.
Projektbeskrivelse

Med afsæt i resultaterne fra to ELFORSK-projekter om hhv. energieffektiv indeklimaregulering (339-032) og energirigtig bygningsautomation (340-004) samt det igangværende EU-projekt TWENTIES udvikles modeller, der kombinerer energieffektiv drift af tre bygningers klimaanlæg med en tilpasning til elspotmarkedets varierende priser. På denne måde udmøntes ny viden og praktiske erfaringer om indeklimatolerancer og bygningers evne til at lagre overskydende energi til en driftsstrategi, der sigter efter lavest muligt energiforbrug, og som udnytter varierende elspotpriser og dynamiske nettariffer til at reducere den samlede energiregning. Projektets resultater forventes at få stor betydning i bestræbelserne på at realisere bygningsmassens potentiale for fleksibelt elforbrug i Smart Grid-løsninger.

Resultater

Projektgruppen konkluderer endeligt, at erfaringerne med at finde egnede bygninger viser at fleksibilitet i elforbruget skal tænkes ind i projekteringsfasen af nybyggeri, da det her er lettest og billigst at få indført nødvendige målinger og automation. På baggrund af de opstillede krav fra projektet, har Siemens udarbejdet en liste over generelle forudsætninger for at kunne gennemføre projekter med fleksibelt elforbrug i en bygning:

  • Aktiv og engageret driftsafdeling
  • Mekanisk ventileret bygning med overkapacitet på køleanlæg
  • Bimålere med øjebliksmålinger på anlæg
  • Bygningsautomation – gerne med zonemålinger el. lign.
  • Servermiljø til CTS-anlæg med ekstern adgang fra internet
  • Opbakning fra ledelse og IT-afdeling
  • Adgang til vejrdata – gerne målt lokalt af bygnings egen vejrstation.

En stor del af projektets udfordringer har netop været at sørge for, at bygningerne, der skulle inkluderes i projektet, var bestykket med de nødvendige målere. Bimålere, både på elektricitet, varme og køl bør installeres som en naturlig del af nybyggeri, således at bygninger er forberedt til fremtidig levering af fleksibilitet til understøttelse af elnet med forøget grad af vedvarende energi.

Key figures

Periode:
2012 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
1,30 mio.
Støttebeløb:
1,57 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
2,87 mio.

Kategori

Oprindelig title
Smart Building Indeklimaregulering
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 344-020

Deltagere

Siemens A/S Building division (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk