Udvikling af kombineret solcelle og solfanger modul (PVT) til etageejendomme.

Formålet med projektet er at udvikle et højeffektivt PVT modul der enkelt og æstetisk kombinerer isolering, solcelle og solfanger som integrerede bygningskomponenter, tiltænkt til renovering af etageejendomme. Klimaskærmen omdannes til en aktiv enhed der isolerer og leverer el og varme.

Højeffektivt PVT modul der enkelt og æstetisk kombinerer isolering, solcelle og solfanger som integrerede bygningskomponenter til renovering af etageejendomme er udviklet. Klimaskærmen er således omdannet til en aktiv enhed der både isolerer og leverer el og varme.

Projektbeskrivelse

Projektet vil udvikle et PVT modul der monteres sammen med en isolering på mur eller tag, idet fokus er på typiske byejendomme. Modulet vil indgå som et bygningselement, der er fuldt integreret med bygningens ydermur og bygningens ydre tag. Det vil kunne limes eller skrues direkte på i bygningens råmur eller fungere som overtag uden på et undertag. Aluminiumsbeslag, skinner og installationer af disse bliver derfor unødvendige. Denne integration af solceller uden ventilation af bagsiden betyder, at solcellerne vil blive ekstra varme, hvorved produktionen af el vil falde (0,5 % pr. grad). Dette kan fuldtud modvirkes pga. modulets indbyggede væskekølende varmeabsorber, derved stiger el produktionen. Spildvarmen fra solcellerne kan anvendes til opvarmning af fugtige kælderlokaler, af brugsvand mv., med eller uden varmepumpe. Det er planen, at der skal indgå et batterianlæg til optimering af udnyttelsen af solcellerne og anvendelse af el til varmepumpedrift i forbindelse med en smart grid styringsstrategi. Denne fase 1 er udvikling og afprøvning af BIPVT-moduler og løsninger. En efterfølgende fase 2 er udvikling og demonstration for en storskala totalløsning på en bygning i Nørrebrogade 233-237. Projektet tager udgangspunkt i Racell’s metode og produktionsudstyr til fremstilling af PVT-paneler. Disse integreres med isoleringsløsninger fra firmaet STO Danmark.

Resultater

Projektet har udviklet et PVT modul der monteres sammen med en isolering på mur eller tag på typiske byejendomme. Modulet indgår som et bygningselement, der er fuldt integreret med bygningernes ydermur og ydre tag. Det kan enten limes eller skrues direkte på bygningernes mur eller fungere som overtag uden på et undertag. Aluminiumsbeslag, skinner og installationer af disse er derfor unødvendige.

Perspektiverne for et kommercielt gennembrug er store. Integrationen af solceller uden ventilation af bagsiden betyder, at solcellerne vil blive ekstra varme, hvorved produktionen af el vil falde. Dette er blevet modvirket af modulets indbyggede væskekølende varmeabsorber, hvorved elproduktionen stiger. Spildvarmen fra solcellerne vil kunne anvendes til opvarmning af fugtige kælderlokaler, af brugsvand mv., med eller uden varmepumpe.

For at fremme udbredelsen af teknologien er modulerne designet til montering sammen med eksisterende systemer, herunder f.eks. med Rockwools REDAir facadesystem, der består af få, specialudviklede komponenter. Resultaterne er skaler- og replicerbare og kan anvendes på alle mulige etagebygninger. Et kommercielt gennembrug og deraf følgende salg er tilsyneladende ret store. På relativt kort sigt forventes en anselig omsætning og en kraftig eksport af PVT modulet.

En anden fase af projektet vil demonstrere, at solcellemoduler med indbygget isolering kan forvandle ældre etageboliger til smukke selvforsynende arkitektoniske bygninger forsynet af vedvarende el- og varmeenergi (testes på en bygning i København og en i Gladsaxe).

Key figures

Periode:
2013 - 2014
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
1,08 mio.
Støttebeløb:
1,28 mio.
Støtteprocent:
54 %
Projektbudget:
2,36 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
1936-0014

Dokumenter

Deltagere

Racell Saphire Technologies (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Racell Saphire Technologies 0.42 mio. 0.69 mio.
STO danmark 0.09 mio. 0.14 mio.
map architects 0.18 mio. 0.12 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.59 mio. 0.10 mio.
Andelsboligforeningen nørrebrogade 0.00 mio. 0.03 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk