Værktøjer til fremme af energibesparende LED belysning i underholdningsindustrien

Der udvikles nye løsninger til udendørsbelysning, baseret på dynamiske LED-lyskilder på grundlag af intelligent styring af farvede og hvide LEDs. Ved at kombinere tilgængelige lamper og armaturer med styring udvikles nye løsninger, der afprøves i en nyudviklet facilitet for 3D visualisering, og som testes på hhv. Roskilde Festival og i Tivoli.
Projektet har resulteret i opbygning af værdifuld viden om proces, metode, valg af software, krav til lystekniske målinger og nødvendige kompetencer indenfor simulering af udendørs lysløsninger.
Projektbeskrivelse

Der udvikles nye løsninger til udendørsbelysning, baseret på dynamiske LED-lyskilder på grundlag af intelligent styring af farvede og hvide LEDs. Ved at kombinere tilgængelige lamper og armaturer med styring udvikles nye løsninger, der kan anvendes på hhv. Roskilde Festival og i Tivoli. De foreslåede løsninger afprøves i en facilitet for 3D visualisering, som DTU Fotonik etablerer som en del af projektet. Når de foreslåede løsninger er optimeret i 3D visualisering, installeres de hos de to udvalgte slutbrugere. Der foretages lystekniske målinger, der sammenlignes med gæsternes egne oplevelser. Projektet ventes at give værdifulde erfaringer i brug af 3D visualisering til design af flere former for udendørsbelysning, som skal gennemgå en omfattende fornyelse i de kommende år.

Resultater

Ideen med projektet er netop at skabe og afprøve nye værktøjer, der kan simplificere og fremme beslutningsprocesserne omkring projektering af belysningsinstallationer. Forskningsmæssigt ses der på 3D visualisering of fotorealistiske renderinger af nye belysningsløsninger som et nyt effektivt værktøj i design og udviklingsprocessen, og som grundlag for brugeraccept forud for en testopstilling eller egentlig installation. Nye test og karakteriseringsværktøjer skal generere de nødvendige data for lysudstrålingen fra de enkelte LED lamper og armaturer til at kunne lave en 3D-rendering af lysforholdene i specifikke opsætninger og omgivelser. I projektet fokuseres der på udendørsbelysning i underholdningsindustrien og der forskes i fremtidens løsninger som designes til og testes i et udvalgt miljø på Roskilde Festival pladsen. Formålet med projektet er gennem nye værktøjer at nedbryde barrierer og fremme brugen af energieffektive løsninger i fremtidens udendørsbelysning. I denne smelter lysbehov, æstetik og informationsmuligheder sammen i ét. Energieffektiv LED teknologi, der muliggør intelligent styring af såvel lysstyrke og farve af lyset, er udgangspunktet for nye belysningsløsninger i dette projekt.

Projektet har resulteret i opbygning af værdifuld viden om proces, metode, valg af software, krav til lystekniske målinger og nødvendige kompetencer indenfor simulering af udendørs lysløsninger. I projektet demonstreres visualiseringsværktøjets egenskab som katalysator for fremme af energibesparende LED belysning i event og underholdningsindustrien, men teknologien er generisk og vil blive en vigtig platform fremadrettet i den nationale lystekniske udstyrsplatform på DTU Fotonik i Roskilde til at visualisere både udendørs og indendørs lysløsninger for beslutningstagere ifm. kommunal vej- og gadebelysningsetablering, opførelse af regionale superhospitaler, udvikling af energieffektive belysningsarmaturer etc.

Key figures

Periode:
2012 - 2014
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
2,70 mio.
Støttebeløb:
1,23 mio.
Støtteprocent:
31 %
Projektbudget:
3,93 mio.

Kategori

Oprindelig title
Værktøjer til fremme af energibesparende LED belysning i underholdningsindustrien
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 344-055

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk