ZEB - Strategisk Forskningscenter for energineutralt byggeri

Centret skal i samarbejde med industrien udvikle CO2 neutrale bygningskoncepter via udvikling af integrerede, intelligente teknologier og systemer for energieffektivisering. Der lægges der vægt på at finde den optimale balance mellem energibesparelser og vedvarende energiproduktion i bygningen.
Forskningscentrets opgave har været via udvikling af integrerede, intelligente teknologier til byggeriet, der sikrer betydelige energibesparelser og optimal anvendelse af vedvarende energi, at udvikle energineutrale bygningskoncepter for i samarbejde med industrien at skabe den nødvendige basis for en langsigtet bæredygtig udvikling i byggesektoren
Projektbeskrivelse

Byggesektoren har et dokumenteret rentabelt energibesparelsespotentiale på op mod 80%, der kan realiseres over de næste 40 år. Forskningscentrets opgave er via udvikling af integrerede, intelligente teknologier til byggeriet, der sikrer betydelige energibesparelser og optimal anvendelse af vedvarende energi, at udvikle energineutrale bygningskoncepter for i samarbejde med industrien at skabe den nødvendige basis for en langsigtet bæredygtig udvikling i byggesektoren. Med udgangspunkt i den hurtige udvikling indenfor materiale-, informations- og sensorteknologi bliver der i et interdisciplinært miljø udviklet nye intelligente byggekomponenter og -systemer, der er i stand til at tilpasse deres funktion og karakteristika i forhold til det øjeblikkelige behov og til den vedvarende energiproduktion, for derigennem både at eliminere behovet for fossile brændstoffer. I udviklingen lægges der vægt på at finde den optimale balance
mellem energibesparelser og vedvarende energiproduktion i bygningen i samspil med energiforsyningssystemet, således at de samlede ressourcer udnyttes bedst muligt. Centret vil således bidrage betydeligt til regeringens og EU’s energipolitik med hensyn til bæredygtig udvikling, konkurrenceevne og forsyningssikkerhed.

Resultater
Byggesektoren har et energibesparelsespotentiale på op mod 80%, der kan realiseres over de næste 40 år. Forskningscentrets opgave har været via udvikling af integrerede, intelligente teknologier til byggeriet, der sikrer betydelige energibesparelser og optimal anvendelse af vedvarende energi, at udvikle energineutrale bygningskoncepter for i samarbejde med industrien at skabe den nødvendige basis for en langsigtet bæredygtig udvikling i byggesektoren.
Med udgangspunkt i den hurtige udvikling indenfor materiale-, informations- og sensorteknologi er der i et interdisciplinært miljø udviklet nye intelligente byggekomponenter og -systemer, der er i stand til at tilpasse deres funktion og karakteristika i forhold til det øjeblikkelige behov og til den vedvarende energiproduktion, for derigennem at eliminere behovet for fossile brændstoffer. Udviklingen er baseret på analyser af den optimale balance mellem energibesparelser og vedvarende energiproduktion i bygningen i samspil med fremtidens energiforsyningssystemet, således at de samlede ressourcer udnyttes bedst muligt. Centret forskningsresultater bidrager således til regeringens og EU’s energipolitik med hensyn til bæredygtig udvikling, konkurrenceevne og forsyningssikkerhed.

Key figures

Periode:
2009 - 2014
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
22,10 mio.
Støttebeløb:
25,00 mio.
Støtteprocent:
48 %
Projektbudget:
52,33 mio.

Kategori

Oprindelig title
ZEB - Strategic Research Centre for Zero Energy Buildings
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ENMI 2104-08-0018

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 15.95 mio. 12.80 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej)
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 4.95 mio. 3.52 mio.
Teknologisk Institut 4.10 mio. 2.90 mio.
SAINT-GOBAIN WEBER A/S 0.78 mio.
Danfoss A/S 0.78 mio.
Dansk Byggeri 0.58 mio.
VELUX DANMARK A/S 0.39 mio.
VKR HOLDING A/S
Affald Varme Århus

Kontakt

Kontakperson
Heiselberg, Per
Adresse

Aalborg Universitet (AAU). Institut for Byggeri og Anlæg
Sohngårdsholmsvej 57
DK-9000 Aalborg
 

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk