DSO'ens rolle i elmarkedet

Radius Business Managemtn

Formålet er at udvikle det kommunikationssystem og de værktøjer som distributionsselskaberne har brug for, for at undgå at handel på elmarkederne ikke truer forsyningssikkerheden i form af overbelastninger i nettet

Projektbeskrivelse

I Markedsmodel 2.0, USEFs arbejde, (tidligere) EU dokumenter er DSO'ens rolle blevet negligeret. Desuden er det noteret, at med den stigende VE andel i elsystemet stiger markedstransaktionerne. Imidlertid kan handlen på engrosmarkederne og kapacitetsmarkederne på visse tidspunkter og specifikke steder i nettet give anledning til overbelastninger og derfor kan forsyningssikkerhed ikke længere blive ignoreret i udviklingen.

DREM projektet er designet til at undersøge hvilke situationer som kan true forsyningssikkerheden og resultere i utidige investeringer i netforstærkning.

Projektet er opdelt i to hovedfaser. Repræsentanter fra hele energisektoren deltager i undersøgelse af hvilke use cases der kan resultere i udfordringer for DSO'en og hvilke værktøjer vel være passende at bringe i anvendelse. I den næste fase bliver et antal af disse use cases demonstreret i real time for at verificere at de valgte løsninger er tilstrækkelige og optimale for alle interessenter.

Resultater

Formålet med DREM projektet har været at identificere og løse markedskonflikter, der udfordrer DSO’ens evne til at opretholde forsyningssikkerheden, eksempelvis når der skabes flaskehalse ved handel med fleksibilitetsydelser i energimarkedet.
Der er opnået en større forståelse af udfordringer, når elnetselskaberne skal indgå i en værdikæde inden for regulering af balanceydelser på distributionsniveau. Projektet har vist, at det er muligt at opsætte en handelsplatform for fleksibilitet i fuldskala på laboratorieniveau. Test af egentlig markedsdeltagelse udestår. Diskussionerne om et handels- og kommunikationssystem har dannet baggrund for bud på, hvordan DSO’erne kan kommunikere med system- og reservemarkedet.
Projektet understøtter en mulig ny markedsmodel for fleksibilitetsreserver. Desuden giver projektet bud på løsninger af DSO-udfordringer ved den kommende elektrificering af elsystemet.

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
3,56 mio.
Støttebeløb:
4,56 mio.
Støtteprocent:
56 %
Projektbudget:
8,12 mio.

Deltagere

Radius Elnet A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Radius Elnet A/S 1.07 mio. 1.60 mio.
EURISCO ApS 1.46 mio. 0.97 mio.
HOFOR 0.06 mio. 0.09 mio.
Markedskraft ASA 0.76 mio. 0.76 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.22 mio. 0.14 mio.

Kontakt

Kontakperson
Poul Brath
Adresse

Teknikerbyen 25

3450 Virum

99 55 94 63

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk